Sport
NOS

'Aantal tegendoelpunten Ajax gaat richting historisch dieptepunt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aantal tegendoelpunten Ajax gaat richting historisch dieptepunt'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: Ajax verliest voor het eerst in vijftien jaar bij sc Heerenveen (3-2). "Het aantal tegendoelpunten van Ajax gaat richting een historisch dieptepunt."

De belangrijkste vraag van deze zondag: was de bal over de doellijn of niet? Heerenveen-verdediger Sven van Beek - een ervaringsdeskundige op het gebied van eigen doelpunten - leek de bal in de 94ste minuut over zijn eigen doellijn te tikken, waarmee Ajax langszij zou zijn gekomen. De bal werd nét op tijd weggewerkt, oordeelde de VAR na een check. Millimeterwerk.

"In eerste instantie riepen we allemaal dat-ie erin zat", vertelt de aangeschoven studio-analist Robert Maaskant. "Maar dan ga je naar de letter van de wet kijken: de bal moet helemaal over de lijn zijn geweest. Hij raakte de lijn echt nog een héél klein beetje, en dan telt-ie niet."

VAR-check

Wat zou er zijn gebeurd als arbiter Danny Makkelie in eerste instantie oordeelde dat de bal wél over de lijn was geweest? Had de videoscheidsrechter zijn beslissing dan teruggedraaid? Maaskant denkt van niet. "Ik denk dat iedereen het dan ook prima had gevonden", vertelt hij. Lachend: "Behalve Sven van Beek dan."

Quote

Dit gaat richting een historisch dieptepunt

Data-analist Bart Frouws over het grote aantal tegendoelpunten van Ajax dit seizoen

Het doelpunt werd dus niet toegekend, ook omdat Makkelie de VAR-check wilde afwachten. En dus won sc Heerenveen voor het eerst in vijftien jaar in eigen huis. Al met al is de zege terecht, vertelt data-analist Bart Frouws. "Eigenlijk waren alle statistieken in het voordeel van Heerenveen", legt hij uit. Zo kwam de thuisploeg tot zeventien schoten. "Dat is het hoogste aantal voor Heerenveen in een wedstrijd tegen Ajax sinds 2012", illustreert Frouws. "De defensie van Ajax is zo lek als een mandje."

Ajax keek na 46 minuten tegen een 3-0-achterstand aan. Maaskant: "Ik schrik er nog altijd van. Dat zijn we nog steeds niet gewend." Een negatief record op het gebied van tegendoelpunten lijkt in aantocht, vult Frouws aan. "De teller staat nu op 39, krankzinnig eigenlijk. In de laatste veertien volledige seizoenen kregen ze geen 39 doelpunten tegen. En dat was over 34 wedstrijden, nota bene. Nu hebben ze nog eventjes te gaan. Dit gaat richting een historisch dieptepunt."

'Brobbey is te veel een plan A geworden'

Lichtpunt bij Ajax is Brian Brobbey. De ijzersterke spits wordt steeds vaker gezocht door zijn ploeggenoten. "Het probleem bij Ajax is dat Brobbey heel erg een plan A is geworden", zegt Maaskant, "en dat er om hem heen niet zo heel veel meer gebeurt. Hij krijgt heel veel ballen ingespeeld en moet continu duels aangaan, maar een spits van Ajax moet eigenlijk het eindstation zijn van een soepel lopende aanval. Brobbey is nu eigenlijk té actief op plekken waar dat niet zou hoeven, te ver van de goal vandaan."

De cijfers bevestigen dat, vertelt Frouws. "Het goede nieuws is dat hij het een stuk beter doet dan vorig seizoen. Toen won hij maar 44% van zijn persoonlijke duels, minder dan de helft dus, ook omdat hij regelmatig werd teruggefloten. Dit seizoen ligt dat percentage op 54%. Dat is nog steeds niet heel erg hoog. Met zijn kracht zou je iets meer verwachten, maar het is wel een aardige stijging."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie