Sport
NOS

Maurits Hendriks vertrekt volgend jaar als technisch directeur bij NOC*NSF

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maurits Hendriks vertrekt volgend jaar als technisch directeur bij NOC*NSF

Maurits Hendriks heeft zijn afscheid als technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF aangekondigd. De 60-jarige baas van de Nederlandse topsport verklaarde zondag in een uitzending van Studio Sport, dat hij volgend jaar na de Winterspelen in Peking de deur achter zich dichttrekt bij de sportkoepel. Hij is dan ruim twaalf jaar technisch directeur bij NOC*NSF geweest.

In NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1 gaf Gio Lippens tekst en uitleg. De aangeschoven schaatsanalist Mark Tuitert praat mee.

Hendriks maakte zijn besluit bekend rond de WK afstanden in schaatstempel Thialf in Heerenveen. De Winterspelen in Peking worden, als corona geen roet in het eten gooit, in 2022 van 4 tot en met 20 februari gehouden.

Hendriks heeft als technisch directeur komende zomer nog een andere grote klus te klaren. Dan vinden de Olympische Spelen in Tokio plaats. Die worden door de uitbraak van het coronavirus een jaar later dan gepland gehouden.

"Je moet oppassen dat je niet te lang blijft zitten", zegt hij over zijn vertrek. "Zeker als de wereld zich in rap tempo ontwikkelt en snel verandert. De gedachte om te vertrekken speelt al een tijdje bij me. Er komt nu eenmaal een dag dat je moet stoppen. Na Peking is logisch."

Hendriks trad in december 2008 aan als technisch directeur. Hij was de opvolger van Charles van Commenée. Onder zijn leiding werden tot nu toe op de Olympische Spelen van Vancouver (2010), Londen (2012), Sotsji (2014), Rio de Janeiro (2016) en Pyeongchang (2018) in totaal 91 medailles door Nederland veroverd: 34 keer goud, 27 keer zilver en 30 keer brons. Hendriks was zelf chef de mission van de Nederlandse olympische ploegen in 2012, 2014 en 2016.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie