Naar homepage
Sport

Sportforum: Het einde van een voetbaldroom en de terug van de fans

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: Het einde van een voetbaldroom en de terug van de fans

Het waren een paar mooie dagen. Veel langer duurde het dromen over de zogenaamde Superleague niet. Twaalf Europese topclubs presenteerden hun ambitieuze, maar vooral lucratieve, plannen voor een nieuwe voetbalcompetitie. Maar daarbij hadden ze buiten de UEFA gerekend maar vooral buiten de supporters. Nadat de Engelse clubs als eerste afhaakten volgden de dagen daarop ook de andere deelnemers.

De voetbalcommentatoren in het Sportforum keken er vooral met verbazing naar. Arman Avsaroglu (NOS) verbaasde zich erover dat het plan niet eens uit Amerika komt of het Midden-Oosten, maar gewoon vanuit Europa waar voetbalbazen Perez (Real Madrid) en Agnelli (Juventus) het initiatief hadden genomen. Vincent Schildkamp, voetbalcommentator bij ESPN zag er ook wel iets goeds in. "Als een grote groep mensen iets afgepakt wordt waar ze echt van houden, waar ze voor staan, waar ze in geworteld zijn, als die in opstand komen en denken: tot hier en niet verder, dat dingen dan ook weer vrij snel kunnen worden teruggedraaid." Een min of meer gesloten competitie hoeft niet per se slecht te zijn vindt NOS-commentator Gio Lippens. "In het wielrennen bijvoorbeeld is al eigenlijk al lang sprake van een relatief gesloten competitie. Als je kijkt naar de ProTour, de World Tour, dat zijn in principe competities waar je niet uit degradeert en promoveert." Volgens Lippens is dat geen probleem omdat de sport niet aan een stad is gebonden en is ook nauwelijks aan een land gebonden.

Tot tranen toe geroerd stond Demi Vollering de journalist te woord. De wielrenster had zojuist haar eerste grote klassieker gewonnen, Luik-Bastenaken-Luik. Daarbij wel geholpen door ploeggenoot, en wereldkampioen, Anna van der Breggen. Hulp die Vincent Schildkam wel begreep. "Dit was ook wel het moment om haar (Vollering-red.) terug te betalen. Zij heeft in het verleden zoveel werk verricht voor Van der Breggen, en is er ook in de Gold Race al dichtbij geweest, ja dit was ook wel het moment om het stokje misschien wel door te geven in die ploeg." Gio Lippens kan zich hier alleen maar bij aansluiten. "Dit is het aanstormende talent voor dit klassieke werk. We hebben ook een hele goeie sprintster in Nederland die nu nog een beetje onder de radar blijft, Lorena Wiebes, dat is ook een vrouw die veel wedstrijden kan winnen in de toekomst." De nieuwe generatie in Nederland staat dus klaar om het over te nemen van de gouden generatie met onder andere Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en natuurlijk Anna van der Breggen.

Door een overwinning op AZ veroverde Ajax haar 35e landstitel. Nog niet officieel, PSV kan de Amsterdammers in theorie nog passeren, maar die kans is zo klein dat het feestje alvast werd gevierd. Dat was ook wel verstandig want uitgerekend dit weekend was er weer even wat publiek aanwezig. Een aantal van die fans kwam naar het parkeerdek van de Johan Cruijff-ArenA waar ze hun idolen konden toejuichen. De ontmoeting stond niet gepland maar was volgens Arman Avsaroglu ook niet onverwacht. "Ik had het wel verwacht, ik had ook wel verwacht dat ze na het laatste fluitsignaal een feestje in het stadion zouden vieren." De voetbalcommentator verwijst daarbij naar twee jaar eerder toen de Amsterdammers ook officieus kampioen werden en alvast een feestje bouwden. De manier waarop Ajax het nu aanpakte beviel Avsaroglu wel. "Ik vond dat ze het wel goed deden. Je kan dat niet voorkomen. Je zag het bij Cambuur toen ze kampioen werden van de eerste divisie, er ontstaat iets. Maar ze lieten het toe, ze keken het even aan en daarna stond de directeur daar met de trainer en die zeiden: Het is nu klaar jongens, ga naar huis. Netjes opgelost."

Uitspraken van een vooraanstaand lid van het organisatiecomité van de Olympische Spelen hebben opnieuw bezorgdheid opgeleverd over het doorgaan van het evenement. Oud-judoka Kaori Yamaguchi vindt het moeilijk voor te stellen dat eind juli de openingsceremonie kan plaatsvinden gezien de huidige situatie in Japan. Gio Lippens houdt zijn hart vast als hij dit soort berichten hoort. "Ik hoop natuurlijk dat die Spelen wel door kunnen gaan want sportief gezien is het een van de mooiste evenementen die je mee kan maken. Maar ja, of het verantwoord is?" Vincent Schildkamp denkt dat sport vooral wordt gezien als een baken van afleiding en dat de Spelen daarom zullen doorgaan. Hij verwijst daarbij naar een groot crickettoernooi in India dat gewoon doorgaat omdat de mensen dan een paar uur voor de televisie gaan zitten en niet de straat op gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie