Sport
NOS

Jorrit Bergsma ontketend met derde tijd ooit op langste afstand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jorrit Bergsma ontketend met derde tijd ooit op langste afstand

Jorrit Bergsma heeft de derde tijd ooit gereden op de 10.000 meter. De Fries klopte in een onderling duel Patrick Roest van Team Jumbo-Visma met 3,5 seconden verschil en pakte zodoende de Nederlandse titel.

Het was een spannende strijd tussen de twee matadoren op de tien kilometer. De eerste ronden leek het op een pokerspel, met de ene ronde een snellere rondetijd voor Bergsma en de andere ronde voor Roest. Iets voorbij de helft van de wedstrijd brak de 24-jarige allrounder. Bergsma was ontketend en kwam in de laatste ronden nog dichtbij een baanrecord in Thialf, terwijl coach Jillert Anema daar geen moment bij stilstond. De schaatser van easyJet reed 12.45,04. Roest kwam uit op 12.48,59 en gaat met Bergsma mee naar het wereldkampioenschap afstanden.

Het resultaat van de rit is hetzelfde als dat tijdens het WK van afgelopen seizoen. Ook toen was Bergsma de beste, voor Roest. Het is de zesde Nederlandse titel voor de 33-jarige Fries. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Sven Kramer en Bob de Jong. Bergsma werd vooraf in de underdogrol geplaatst, omdat hij vorige maand ziek was geweest.

Jorrit Bergsma goed hersteld van ziekte.mp3

Marcel Bosker was de pechvogel van de tien kilometer. Hij ging halverwege de race onderuit, toen hij zijn schaats achter zijn been haakte. De grote verrassing was Marwin Talsma. Het schaatstalent deed 12.59,12 seconden over de tien kilometer. Sven Kramer en Douwe de Vries hadden zich afgemeld voor de langste afstand.

Later vandaag volgen de duizend meters en massastarts voor mannen en vrouwen. Ook die afstanden zijn rechtstreeks te volgen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie