Sport
NOS

Voor de ogen van Van Bodegom verongelukte in 1970 Formule-1 coureur op Zandvoort

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor de ogen van Van Bodegom verongelukte in 1970 Formule-1 coureur op Zandvoort

Menig autosportliefhebber had 3 mei rood omcirkeld in de agenda. Vandaag zou - na afwezigheid van 35 jaar - de Nederlandse Grand Prix op het circuit van Zandvoort worden verreden. Maar, zoals bekend, gooide het coronavirus roet in het eten. Formule 1-verslaggever Louis Dekker blikte in NOS Langs de Lijn terug op oude races op Zandvoort.

Een van de meest legendarische was volgens Dekker de wedstrijd in 1970. Jochen Rindt uit Oostenrijk won de Grand Prix. Hij verongelukte later in het seizoen, maar werd wel postuum wereldkampioen. Op Zandvoort was er ook een dodelijk ongeluk. Piers Courage uit Groot-Brittannië verongelukte.

Nico van Bodegom stond als official langs de baan, zo'n vijftig meter van het ongeluk. "Ik heb het intens beleefd", vertelt hij op NPO Radio 1. "De beelden vergeet je niet meer." Courage had problemen met de wielophanging van zijn auto. Hij vloog uit de bocht, reed de duinen in en vloog een keer over de kop. Toen kwamen de vlammen.

"Binnen tien seconden was dat veranderd in een groot vuur. Ik rende er naar toe voor hulp. De hitte was zo intens, dat we vrij zeker wisten dat hij dit niet kon overleven." De Formule 1-wagens waren in die tijd heel onveilig, zegt Van Bodegom. "Magnesium maakte het nog eens extra brandbaar."

De race in Zandvoort is na het ongeluk nog gewoon uitgereden. Dat was niet de enige keer dat zoiets gebeurde na een dodelijk slachtoffer. "Af en toe is de Formule 1 hartstikke wereldvreemd", is de conclusie van Dekker. Hij wijst daarop bijvoorbeeld naar het overlijden van Ayrton Senna en het idee van de Formule 1-teams om in coronatijd gewoon een grand prix te rijden in Australië. Dat is overigens last minute niet gebeurd.

Ster advertentie
Ster advertentie