Sport

Ruud Gullit: 'Iedereen heeft het altijd over Ajax, maar nu ook over Team Gullit'

AVROTROS
foto: Team Gullitfoto: Team Gullit
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruud Gullit: 'Iedereen heeft het altijd over Ajax, maar nu ook over Team Gullit'

Dit weekend wordt duidelijk wie de beste e-sporter van ons land is. Jongeren gaan met hun game-console in de hand de strijd aan wie het beste is in online voetbal gamen. Oud-topvoetballer Ruud Gullit heeft zijn naam verboden aan een team van e-sporters.

En een van 's werelds beste spelers, Levi de Weerd, is ook onderdeel van zijn team. "Het zijn echt niet alleen maar gamers die de hele dag op hun kamer zitten", zegt Gullit over zijn team in Stax&Toine.

Ruud Gullit over e-sport

Ruud Gullit is met Team Gullit de eerste professionele en onafhankelijke 'FIFA academie'. "Het zijn hele gewone jongens, die ook gewoon naar school gaan. En als je dan ziet dat drie weken geleden een jongen van 18 jaar 50.000 wint in Atlanta. Naast zijn studie. Dat is toch fantastisch dat dat kan."

Het moet een kweekvijver worden voor de E-Divisie waarin eSporters van de 18 Eredivisieclubs virtueel strijden om het kampioenschap in FIFA 20.

Bij toeval

"Het is eigenlijk bij toeval ontstaan." Gullit raakte in gesprek met het bedrijf Tripple over zijn eigen avatar in de e-sports. "Iedereen speelt met mijn poppetje. Mijn avatar was ook de eerste in de legends-game. En toen wilde ik daar graag iets mee doen. Toen ben het opleidingsteam gestart."

Gullit heeft een opleiding die je thuis kunt doen. "Je hoeft niet naar mij toe te komen of zo. Ik heb er ook niet zoveel geld in hoeven steken. Het gaat vooral om mijn expertise." Gullit heeft nu veel jongens in het team die op hoog niveau spelen. "Iedereen heeft het altijd over Ajax, maar nu over Team Gullit. Dat is heel leuk."

Net als voetbal, maar dan met knopjes

"Er is altijd verbetering mogelijk. Net als in het gewoon voetbal. De analyses zijn ook hetzelfde als in het gewone voetbal. Maar dan met welke knopjes je in kunt drukken bijvoorbeeld." Ook de transfermarkt van e-sporters is eigenlijk hetzelfde als bij de gewone voetballers, vertelt Gullit.

Waarom hij een team is gestart? "Iedereen denkt altijd dit de gamers jongens zijn die de hele dag zitten te geaken. Dat ze alleen maar op hun kamer zitten. Maar het zijn hele gewone jongens, die ook gewoon naar school gaan. We gaan ook in gesprek met de ouders, want die willen ook niet dat hun jongens alleen maar achter de computer zitten. En je school af maken natuurlijk, dat is hartstikke belangrijk."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie