Sport

Ook sportgek Amerika ligt stil: 'Ze gaan klappen krijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook sportgek Amerika ligt stil: 'Ze gaan klappen krijgen'

[NOS] Niet alleen in Nederland en Europa ligt alle sport stil, ook in de Verenigde Staten is achter alle evenementen een punt gezet. In het sportgekke land wordt sinds enkele weken niet meer gehonkbald, gebasketbald en gevoetbald.

"Sport is cruciaal in de Amerikaanse samenleving", reageert Amerika-kenner Maarten Kolsloot. "De competities hebben wel eens stil gelegen vanwege een staking, maar dit is wel echt een unieke situatie."

Miljardenverlies

Sport in Amerika is meer dan alleen sport. Het draait daar ook om geld en veel organisaties missen een hoop inkomsten tijdens deze periode. "Het is een business daar", gaat Kolsloot verder. "Er gaan miljoenen en miljarden in om. Er gaan geluiden dat basketbalbond NBA een miljard dollar misloopt aan inkomen door alle wedstrijden die niet gespeeld worden."

"Iedere beetje stad heeft ook een stadion waar professioneel wordt gesport en geld wordt verdiend. Ook het universiteitsbasketbal is in Amerika geen amateursport, daar worden ook miljarden in verdiend. Je kunt wel nagaan dat vele organisaties enorme klappen krijgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of entertainment; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie