Naar homepage
Sport

Mart Smeets in De Kopgroep: 'Wielrennen is wat anders dan hard fietsen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets in De Kopgroep: 'Wielrennen is wat anders dan hard fietsen'

[AVROTROS] Op de dag dat er voor het eerst serieus geklommen gaat worden, moet De Kopgroep nog bekomen van het spektakel van gisteren. Een etappe met een ziedende start, waaiers, slapende renners en weer een overwinning voor Wout van Aert en Jumbo Visma.

#9 - Kunst (S04)

Snurken

Mart Smeets verbaast zich over wielrenners die de slag misten. "Als de gemiddelde renner in de ronde van Frankrijk de VARA-gids had gelezen, dan hadden ze toch geweten dat er waaiers werden aangekondigd. Er zaten er gisteren zoveel te snurken dat je je afvraagt: Hoe is het met het IQ van het peloton?"

Bauke Mollema

Smeets verbaast zich over het tijdverlies van Bauke Mollema. "De nuchtere Groninger die bekend staat als een professional die nadenkt over zijn vak, laat zich in het pak zetten door de wind."

Ook Martijn Hendriks snapt niets van de misser van de perfectionistische Mollema. "Hij spendeert uren op Google Earth om zich voor te bereiden. Verschijnt als enige in het begin van de Tour zonder mondkapje in de mixed zone, omdat hij in de regels heeft gelezen dat dat mag…. Het is bijzonder dat hij zich laat foppen."

Overigens was Mollema niet de enige prominente renner van Team Trek die schade opliep, ook Richie Porte kwam op achterstand binnen. "Het is onwaarschijnlijk dat ze bij Trek deze fout hebben gemaakt", zegt Mart Smeets. Hij haalt Maarten Ducrot aan: "Wielrennen is meer dan alleen hard fietsen."

Kunst

Joost verbaast zich erover dat het zo moeilijk is om kleine verschillen dicht te rijden in een waaieretappe. Mart legt uit dat de wetten van het rijden in waaiers anders zijn. "Waaierrijden is een kunst, je moet het leren. Armstrong heeft mij weleens gezegd dat hij het in zijn eerste waaiers 'zeven kleuren in zijn broek deed', maar op het moment dat je het door hebt is het net of je in een mooie Chesterfield naar de finish gaat."

Herman Brood

De Kunst van het waaierrijden is dus niet aan elke wielrenner besteed, de relatie met Kunst in het algemeen kan ook een lastige zijn. Mart verkeerde gisteren in het gezelschap van Joop Zoetemelk en die vertelde hoe hij ooit een door Herman Brood voor hem gemaakte tekening weggaf aan Jelle Nijdam. Zoetemelk kende de doorgesnoven kunstenaar niet. Hij ligt er overigens niet wakker van: boven de bank hangt een Corneille.

Ploegengedicht

Fons van Katwijk was twaalf jaar wielerprof. Hij won twee etappes in de Vuelta maar zal bij het grote publiek niet bekend zijn. Dat heeft er alles mee te maken dat hij -in tegenstelling tot zijn broers Jan en Piet- nooit de Tour de France reed. Maar Mart Smeets ziet in de lijst ploegen op het CV van Fons pure poëzie:

Lejeune-BP
Carpenter-Splendor
Marc Zeepcentrale
Superia
Colnago
Boule d’Or
Belgisch Rijwielhuis
Vorselaars-Autoschade
Elro Snacks-Auto
Brabant
Skala
Sixtus Arkel
Fiat Rogelli

Was getekend, de ploegen van Fons van Katwijk.

Luister het gedicht hier:

Weet jij wie de volgende etappe wint? Vul dan hier je voorspelling in en win een exclusief De Kopgroep mondkapje.

De Kopgroep

Drie gepassioneerde wielren-expert - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) geven in wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France. Wat is het nieuws, wat gebeurde er in de geschiedenis van de ronde en wie zijn de kanshebbers? Meer informatie vind je hier. Abonneren kan via iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie