Sport

Keepers zijn rare snuiters, toch?

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Keepers zijn rare snuiters, toch?

Keepers zijn toch een beetje rare snuiters. In elk geval anders dan die andere tien op het veld. Dat is een bekend vooroordeel in de voetballerij. Voetbalcommentator Leo Oldenburger schreef er een boek over, en is te gast in Langs de Lijn En Omstreken.

De verhalen liggen volgens Oldenburger voor het oprapen. Keepers met rare gebruiken en gewoontes. Keepers die niet kunnen keepen. Keepers met mooie anekdotes, of keepers die totaal bizarre dingen hebben uitgespookt.

"Vorig jaar schreef ik 'Het grote keepersboek' en dat was vrij educatief. Telkens als ze mij interviewden over dat boek kreeg ik de opmerking: keepers zijn toch gek? Dat iedereen dat idee heeft vond ik intrigerend", vertelt Oldenburger, auteur van Keepers zijn gek.

Veel verschillen

Volgens Oldenburger, die in het verleden zelf ook op doel heeft gestaan, zijn er veel verschillen tussen voetballers en keepers. "Je doet de warming-up apart. Je ziet er anders uit dan de rest, met een ander kleur shirt. Je hebt handschoenen aan, ook als het snikheet is. Voetbal is een teamsport, maar keepen eigenlijk niet."

Ook veldspelers zijn van mening dat sluitposten toch een beetje apart zijn. Zo vertellen onder anderen Ronald de Boer en John de Wolf in het boek dat Sjaak Storm, oud keeper van Ajax, FC Groningen en Excelsior, stapelgek is.

En wat te denken van de Colombiaanse gek Rene Higuita? Niet voor luidt zijn bijnaam 'El Loco'. Hij maakte 48 doelpunten (als keeper dus) en was bevriend met drugsbaron Pablo Escobar. Hij werd wereldberoemd met zijn 'Scorpion Kick' als manier om de bal uit het doel te halen.

Ster advertentie
Ster advertentie