Sport
NOS

Hoe FC Groningen met whisky Luis Suarez binnen haalde

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe FC Groningen met whisky Luis Suarez binnen haalde

Hans Nijland vertelt in het boek 'Boerenbluf op de transfermarkt' uitgebreid over de onderhandelingen als directeur van FC Groningen. Het verhaal dat er uit springt is hoe de club uit het noorden wereldspeler Luis Suárez binnen haalde.

De langstzittende clubdirecteur van Nederland geeft samen met schrijver Tom Knipping een kijkje achter de schermen in de jungle van de voetbaltransfers. "Onderhandelen is het mooiste wat er is. De januarimaand en de zomerperiode waren geweldig", blikt Nijland terug in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Nijland was samen met Henk Veldmate naar Uruguay getrokken om ene Elías Figueroa te bekijken. "We waren daar een dag voor de wedstrijd. De chauffeur vroeg of hij ons naar het hotel moest brengen of dat we een ander wedstrijdje wilden bekijken. Als we naar het hotel waren gegaan, hadden we nooit kennis gemaakt met Suárez." De spits uit Uruguay viel direct in de smaak. "Niet omdat hij zo goed speelde. Maar omdat hij iedere keer dezelfde actie maakte, tot het oneindige aan toe."

Anderhalf miljoen

FC Groningen had slechts een miljoen euro te besteden, maar de zaakwaarnemer van Suárez vroeg bijna vijf miljoen. Na afloop van een bezoek, waarbij ze er niet waren uitgekomen, zag de Groningen-delegatie de zaakwaarnemers aan de whisky zitten. "We hebben die avond samen whisky gedronken en de deal gesloten voor uiteindelijk 1.585.000 euro."

Toch een keeper gekocht?

De komst van Suárez was niet vanaf dag één een succes. Hij kwam vijf kilo te zwaar op de eerste training en trok voor de grap keepershandschoenen aan. "We hadden toch een spits gekocht?" Het kwam helemaal goed met de Uruguayaan, die inmiddels voor Atletico Madrid speelt. "Het was een winnaar in alles."

In het uitgebreide gesprek op de radio heeft Nijland het ook over het seizoen waarin FC Groningen tijdens de winterstop derde stond, de transfer van Filip Kostić en waar Nijland nu mee bezig is. Bekijk het hele gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie