Sport

Ajax en AZ gaan op jacht naar Europees herstel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax en AZ gaan op jacht naar Europees herstel

AZ en Ajax moeten vanavond voorkomen dat Nederland eind februari al klaar is in Europa. De Alkmaarders moeten scoren in Oostenrijk na het 1-1 gelijkspel in eigen huis tegen LASK Linz. De Amsterdammers moeten in de Johan Cruijff ArenA een 2-0 nederlaag tegen Getafe wegpoetsen.

Luister live naar NPO Radio 1.

AZ trainer Arne Slot kan tegen LASK weer beschikken over sterkhouder Fredrik Midtsjø. Hij keert terug van een schorsing. Albert Gudmundsson is nog niet fit genoeg en zit niet bij de selectie.

AZ toont veerkracht

Wat Slot vertrouwen zal geven, is de getoonde veerkracht in deze Europese jaargang: in de zes wedstrijden waarin de Alkmaarders op achterstand kwamen, knokte de ploeg zich vijf keer terug.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omdat AZ met Ron Vlaar, Stijn Wuytens en Pantelis Hatzidiakos drie centrale verdedigers in de lappenmand heeft zitten, lijkt aanvoerder Teun Koopmeiners opnieuw een plek in het hart van de verdediging te krijgen.

Ziyech niet fit, Promes wel

Na een week slechte resultaten kreeg Ajax gisteren een nieuwe domper te verwerken: spelmaker Hakim Ziyech is niet op tijd fit voor de returnwedstrijd en zit niet bij de selectie.

Gelukkig is er ook goed nieuws voor de landskampioen: Quincy Promes is weer volledig fit. De vraag is hoeveel risico Erik ten Hag met de aanvaller gaat nemen, zondag staat de kraker tegen AZ op het programma.

Daarnaast is het de vraag wie de geschorste Nico Tagliafico gaat vervangen. Zowel Daley Blind als Lisandro Martinez kunnen als linksback uit te voeten. De optie Noussair Mazraoui valt weg, hij is er nog niet bij vanwege een enkelblessure.

Coëfficiëntenlijst

In de UEFA-coëfficiëntenlijst staat Nederland stevig op plek negen, maar mochten zowel Ajax als AZ vanavond uitgeschakeld worden, is Nederland voor een plek in de top tien afhankelijk van de resultaten van concurrerende landen.

Het is voor Nederland belangrijk in de top tien te blijven. Dat betekent dat de kampioen van 2021 zich direct voor de groepsfase van de Champions League plaatst.

Ster advertentie
Ster advertentie