Naar homepage
Sport

81 jaar De Kuip, een voetbaltempel vol emotie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 81 jaar De Kuip, een voetbaltempel vol emotie

[NOS] Het is de bekendste en misschien wel mooiste voetbaltempel van Nederland: de Rotterdamse Kuip. De toekomst van het stadion is onzeker, maar dinsdag was het groot feest aan De Maas: De Kuip blies 81 kaarsjes uit.

Oer-Feyenoorder Peter Houtman kent het stadion als geen ander. Hij kwam er als jonge fan, was er speler en is inmiddels al jarenlang de vertrouwde stem bij de thuiswedstrijden van Feyenoord. De zestigjarige Rotterdammer kiest in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken drie typerende duels die in De Kuip werden gespeeld.

Feyenoord-AC Milan (2-0), achtste finales Europa Cup I 1969/1970

Houtman: "Met het commentaar van de legendarische Theo Koomen. Hij dacht dat de bal van Wim Jansen over zou gaan, maar hij ging erin. Ik was een jaar of twaalf en zat met de familie voor de buis. Toen zag ik een Kuip die helemaal op zijn kop stond. Er konden toen ook nog een mannetje of 66.000 in. Dat vergeet ik nooit meer."

Feyenoord-Fortuna Sittard (1-0), KNVB-bekerfinale 1984

"Ik baalde als een stekker, want ik was daarvoor geblesseerd geraakt. Ik kon eigenlijk niet spelen, maar ik wilde erbij zijn. Vlak voor tijd kon ik toch invallen en met mijn eerste balcontact maakte ik een goal. Overigens een van de vreemdste die ik ooit heb gemaakt. Mensen dachten dat ik 'm met mijn gevalletje maakte, maar ik schampte de bal met mijn hoofd. Door die goal wonnen we de beker. Een prachtige herinnering, zoals zoveel in De Kuip."

Feyenoord-Heracles Almelo (3-1), kampioenswedstrijd 2016/2017

"De droomwedstrijd van Dirk Kuijt en het Legioen. Die ontlading na die eerste goal... Je oren zaten dicht door de explosie van geluid die toen vrij kwam; typerend voor de Kuip. Gigantisch sfeervol. En zoveel mensen in tranen. Die Kuip...het is een gouden Kuip."

Ster advertentie
Ster advertentie