Sport
NOS

Pogačar zegeviert in wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Pogačar zegeviert in wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik

Tadej Pogačar heeft nu ook voor het eerst een grote wielerklassieker op zijn naam geschreven. De winnaar van de jongste Tour de France sprintte uit een kopgroepje van vijf net iets sneller dan wereldkampioen Julian Alaphilippe en won daarmee de 107de editie van Luik-Bastenaken-Luik.

Een Nederlandse vluchter zat mee in de kopgroep van de dag, Mathijs Paasschens. Toen de finale begon, deelden enkele renners en teams speldenprikjes uit in het peloton om met voorsprong aan de laatste heuvels te beginnen. De kleine uitval van Astana en de poging van Philippe Gilbert faalden. Het was wachten, wachten, wachten, voor de toppers in het peloton.

Actie komt van INEOS

Team INEOS voerde het tempo op. Alaphilippe raakte er zelfs even door op achterstand. Toen INEOS-renner Richard Carapaz was ontsnapt, klonterde het daarachter weer samen. Het was niet de beslissende aanval. Die kwam daarna, zonder aanwezigheid van INEOS. Pogačar, Alaphilippe, grootmacht uit het verleden Alejandro Valverde, Michael Woods en David Gaudu vormden de beslissende groep. Primož Roglič probeerde de achtervolgende groep tevergeefs terug te brengen.

Déjà vu voor Alaphilippe

In de eindsprint overkwam Alaphilippe hetzelfde als vorig jaar. In gewonnen positie ging er toch nog een coureur overheen. Destijds was het Roglič, nu was zijn landgenoot Pogačar net even rapper aan de meet in Luik. Gaudu eindigde als derde. Bauke Mollema was op plaats acht de beste Nederlander van de koers.

Demi Vollering wint vrouwenkoers Luik-Bastenaken-Luik

Demi Vollering werd de winnares van Luik-Bastenaken-Luik. De 24-jarige Nederlandse won haar eerste grote klassieker. In een fraaie sprint van een groep van vijf was ze iets sneller dan Annemiek van Vleuten.

Vlak na die slotklim bleven Van Vleuten, Elisa Longo Borghini, Katarzyna Niewiadoma, Anna van der Breggen en Vollering voorin over. Vollering, al tweede in de Amstel Gold Race en de Brabantse Pijl, beloonde daarna het werk van ploeggenote Van der Breggen.

Ster advertentie
Ster advertentie