Sport
EONOS

'Het maakte niet uit wie er won, we kregen toch wel de gedroomde winnaar'

foto: NOS-Thierry Boonfoto: NOS-Thierry Boon
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het maakte niet uit wie er won, we kregen toch wel de gedroomde winnaar'

Het oranje getinte wielerweekend was misschien wel het belangrijkste onderdeel van het Sportforum. Het ijzersterke rijden van Wilco Kelderman in de Ronde van Italië maar vooral de winst van Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen maakte indruk op de drie deelnemers. Ronald Waterreus vond de wedstrijd zo boeiend dat het hem uiteindelijk niet meer uitmaakte wie er zou winnen. Danny Nelissen sloot zich daarbij aan. "Voor mij maakt het niet uit wie er won want we kregen toch altijd de gedroomde winnaar."

De Ronde van Vlaanderen was het hoogtepunt van de zondag. De twee favorieten reden samen naar de finish, Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Daarvoor hadden de twee veldrijders van weleer nog gezelschap van Julian Alaphilippe. De wereldkampioen moest de strijd echter staken na een ongelukkige botsing met een motor.

De wielerkenners ontploften maar volgens wieleranalist Danny Nelissen moet de Fransman de hand in eigen boezem steken. "Je moet gewoon opletten. Van Aert rijdt daar zo kort langs dat ook Van der Poel er bijna op reed. Alaphilippe die heeft gewoon pech, die komt er gewoon achteraan en die ziet het net een fractie te laat." Ook de prestaties van Wilco Kelderman in de Giro kan Nelissen wel waarderen, maar hij geeft daarbij wel een waarschuwing af. "We zijn nog niet aan de finish hè, want er komt nog wat aan." De slotweek is gevuld met lange etappes en veel beklimmingen. Oud-voetballer Ronald Waterreus heeft wel vertrouwen in Kelderman. "Als je gisteren bekijkt lijkt hij bergop van de favorieten de sterkste."

Video niet beschikbaar

Het optreden van het Nederlands elftal tegen Italië kreeg ook waardering. Met een verrassende speelwijze veroverde Oranje een gelijkspel tegen Italië en kreeg bondscoach Frank de Boer eindelijk waardering. Volgens AD-journalist, en Oranje-volger, Sjoerd Mossou was het een belangrijk resultaat voor de oud-international. "De Boer heeft niet echt een geweldige periode als trainer achter de rug. Dan heb je dat hele proces gehad met de opvolging van Ronald Koeman. Dus je kan wel zeggen dat hij wel met een 1-0 achterstand begon en na die eerste twee interlands op een 2-0, 3-0 achterstand stond."

Dat De Boer ondanks alle kritiek toch zijn eigen plan koos, en de bejubelde Feyenoorder Steven Berghuis buiten de ploeg liet, dat vindt Ronald Waterreus wel een compliment waard. "Hij is soms misschien wat te halsstarrig, maar in deze had hij natuurlijk gelijk. Het ging op een gegeven moment alleen nog maar over Berghuis terwijl dat normaal gesproken ook, met alle respect, maar een reservespeler van Oranje is."

Video niet beschikbaar

De Nederlandse voetbalcompetitie maakte kennis met Mario Götze. De Duitser, 63-voudig international, werd twee weken geleden verrassend door PSV vastgelegd. Tegen PEC Zwolle maakte hij gelijk zijn debuut en gaf dat extra glans met een openingstreffer. Desondanks zijn bij Sjoerd Mossou nog niet alle twijfels weggenomen. "Je kon er nog niet heel veel over zeggen, dat zou een beetje te optimistisch zijn, maar ik vond die goal wel geweldig." Mossou doelt daarbij op voetbalslimheid van de aanvaller.

Tegenover het succes van PSV stond het zoveelste puntverlies van AZ en opnieuw nadat een ruime voorsprong uit handen werd gegeven. Mossou denkt dat de club na het sterke vorige seizoen zichzelf te veel druk heeft opgelegd omdat ze graag een topclub willen zijn. Ronald Waterreus ziet ook dat de Alkmaarse club moeite heeft om die omslag te maken. "Of je hebt de spelers er niet voor of de hele organisatie is er niet op toegerust. Want als je kampioen wilt worden moet de koffiejuffrouw ook kampioen worden."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie