Sport
NOS

Surinaams korfbalteam wil Marokkaans voetbalelftal achterna

foto: ProShotsfoto: ProShots
  1. Nieuwschevron right
  2. Surinaams korfbalteam wil Marokkaans voetbalelftal achterna

In Rotterdam staat deze week de Korfbal Challenge op het programma. In dit toernooi komen zowel clubteams, als nationale selecties uit. Net als Nederland, is ook Suriname met de nationale ploeg aanwezig. Dat land beschikt sinds vorig jaar weer over een korfbalploeg. Initiatiefnemer voor het opnieuw opzetten van het Surinaams team, is tweevoudig topscorer van de Nederlandse Korfbal League én voormalig wereldkampioen met Oranje Gerald van Dijk. In NOS Langs de Lijn doet hij zijn verhaal.

Het idee om een Surinaams korfbalteam op te zetten werd geboren, nadat Van Dijks zoontje het levenslicht zag. De nationale ploeg werd ontzettend snel uit de grond gestampt, maar het team bestaat tot op heden alleen nog uit Surinamers die actief zijn in de Nederlands korfbalcompetities. "Het uiteindelijke doel is om een korfballer op te nemen in de nationale ploeg, die zijn opleiding genoot in Suriname en daar ook speelt. Vanaf 2020 willen we het korfbal daar echt van de grond krijgen. Door het goed te doen op internationale toernooien, hopen we dat de populariteit van het korfbal in Suriname stijgt."

Van Dijk en zijn medespelers wisten zich te plaatsen voor het komende WK, dat in augustus 2019 plaatsvindt in Zuid-Afrika. "We hebben al geschiedenis geschreven", vertelt de korfballer enthousiast. "Nog geen enkele teamsport kwam ooit namens Suriname uit op een wereldkampioenschap. En met het talent dat wij in de groep hebben, moet een top 5-notering op het WK voor ons haalbaar zijn. En met een gunstige loting, ontlopen we Nederland in de halve finales en is een finaleplek haalbaar. Maar als we reëel zijn, dan hebben we het met een top 5 heel goed gedaan. Al ga ik liever voor een medaille!"

Surinaams korfbalteam wil Marokkaans voetbalelftal achterna

Ster advertentie
Ster advertentie