Sport

'Als De Jong zichzelf blijft, gaat de voetbalwereld van hem houden'

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als De Jong zichzelf blijft, gaat de voetbalwereld van hem houden'

Als het aan kledingsponsor Nike ligt, speelt Frenkie de Jong volgend jaar bij FC Barcelona met zijn voornaam op zijn rug in plaats van met zijn achternaam. 'Frenkie' dus, en niet 'De Jong'. Waarom is dat precies en wat schiet de middenvelder van 75 miljoen euro daarmee op? Sportmarketeer Marcel Beerthuizen geeft in Langs de Lijn en Omstreken tekst en uitleg.

"Geld is hiervoor de enige reden, merchandising", steekt hij van wal. "Met Frenkie achterop het shirt, denken ze dat ze er meer van verkopen. Het is natuurlijk wel een lekkere voetbalnaam. Hijzelf twijfelt erover, of hij het wel moet doen. Maar zo belangrijk is het geld in het voetbal vandaag de dag, dus. Toch is het niet nieuw. Bij Barcelona speelde in het verleden Jordi Cruijff ook met zijn voornaam op zijn shirt. En Giovanni van Bronckhorst had Gio op zijn rug staan."

Volgens Beerthuizen gaat het Nike vooral om het sterk maken van het merk Frenkie de Jong. "Maar uiteindelijk bepaalt hijzelf wat erachter op zijn rug komt te staan. En dat moet hij ook zeker doen", adviseert de sportmarketeer. "Als hij maar zichzelf blijft, zo lekker oorspronkelijk zoals hij nu is. Dan zal de voetbalwereld van hem gaan houden en maakt het helemaal niet uit welke naam achterop zijn shirt staat." Net als bij Ajax gaat hij met rugnummer 21 spelen.

Ster advertentie
Ster advertentie