PSV verslaat voor de eerste keer Ajax in een bekerfinale

2. PSV verslaat voor de eerste keer Ajax in een bekerfinale

PSV heeft voor de tiende keer de KNVB Beker veroverd. In de Kuip in Rotterdam knokte de ploeg zich tegen Ajax binnen twee minuten terug van een achterstand met goals van Érick Gutiérrez en Cody Gakpo.

Drie keer eerder stonden de topclubs tegenover elkaar in een eindstrijd. In alle ontmoetingen ging de overwinning naar Ajax. De Amsterdammers wonnen vorig jaar de finale met 2-1 van Vitesse. De laatste overwinning van PSV was in 2012.

PSV begon met dezelfde opstelling als donderdag in de Conference League tegen Leicester City. Ajax wisselde de doelman en de spits: Maarten Stekelenburg verdedigde het doel en Brian Brobbey stond in de punt van de aanval.

De ploeg die met de thuisshirts speelde begon beter aan de wedstrijd. PSV was vaker op de helft van Ajax te vinden. Het eerste schot was van Cody Gakpo recht op Stekelenburg af. Eran Zahavi leek PSV even daarna op voorsprong te zetten, maar de Israëliër stond buitenspel.

Na een kwartier lieten ook de Amsterdammers zich zien in deze finale met een hoge intensiteit. Een kopkans van Brobbey werd onderschept door Mauro Junior. En aanvoerder Dusan Tadic ging onderuit in het strafschopgebied na licht contact met Joey Veerman. Scheidsrechter Danny Makkelie liet het gaan.

Tweede goal in een finale

Ryan Gravenberch scoorde in de 23e minuut de openingsgoal. De 19-jarige middenvelder had vorig jaar in de bekerfinale tegen Vitesse ook het doel gevonden. Precies in dezelfde speelminuut. Dit keer was hij sterk aan de bal, won hij het duel met Érick Gutiérrez en kreeg even later de bal terug van Davy Klaassen. Van ruime afstand ging de bal tegen de touwen.

Ook de tweede knal tussen de palen was raak voor Ajax. Noussair Mazraoui vond de bovenhoek. Echter, de VAR zag eerder in de aanval buitenspel van Tadic, waardoor het bij rust 0-1 stond.

Ommekeer

PSV kwam goed uit de kleedkamer. Uit een vrije trap van Gakpo stond Gutiérrez bij de tweede paal paraat om de gelijkmaker raak te koppen. Een minuut later was de score plotseling omgedraaid. Gakpo onderschepte zelf en schoot fraai raak (2-1).

Scheidsrechter Makkelie moest in minuut 56 wederom een doelpunt afkeuren. Een snelle combinatie van Ajax ging van Gravenberch via Brobbey naar Klaassen. De middenvelder schoot raak, maar spits Brobbey stond in buitenspelpositie. Ajax bracht in de tussentijd Sébastien Haller en Perr Schuurs in. Laatstgenoemde bekroonde zijn invalbeurt niet direct met de gelijkmaker. Yvon Mvogo redde zijn inzet met de voet. Aan de andere kant was er een goede kans voor Bruma. De Braziliaanse vleugelaanvaller mikte naast.

Oud-PSV'er Mohamed Ihattaren kwam opmerkelijk genoeg voor de laatste vijf minuten bij Ajax. De eerstvolgende grote kans was voor PSV. Yorbe Vertessen dribbelde door de defensie en raakte uiteindelijk de paal. Ajax kwam in de extra tijd niet meer in de buurt van Mvogo.

In de competitie gaan Ajax en PSV de komende weken ook uitmaken wie de landstitel wint. Ajax heeft een voorsprong van vier punten op nummer twee PSV.