Sport
MAX

Rinus Israel: 'Feyenoord is niet zo slecht als wij soms zien'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Rinus Israel: 'Feyenoord is niet zo slecht als wij soms zien'

Rinus Israel won als speler alles wat er te winnen viel met Feyenoord: van de landstitel tot de Europacup I en de wereldbeker. Nog altijd bestaat zijn leven grotendeels uit voetbal. Hij kijkt dan ook met verbazing naar het teleurstellende Feyenoord van dit seizoen. "Feyenoord is niet zo slecht als wij soms zien."

Dat zei Israel zondag op De Perstribune van MAX. Israel - die zijn naam het liefst geschreven ziet worden zonder trema, dus geen Israël - refereert vooral aan goede wedstrijden tegen Ajax en Vitesse. "Het is niet te verklaren dat je het tegen andere tegenstanders dan niet op kan brengen. Ze hebben best een aardig elftal." Israel denkt dat het mis is gegaan doordat de spelers iets anders wilden dan trainer Advocaat. "Vorig jaar kwam hij op een lastig moment en haalden ze goede resultaten. Nu wilden de spelers verder naar voren gaan spelen en Advocaat niet. Ik denk dat het daar mis is gegaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spijkerharde verdediger

Rinus Israel stond als speler bekend om zijn extreem harde speelstijl. Hij vindt de bijnaam 'IJzeren Rinus' dan ook goed bij hem passen. "Ik kon goed uitdelen, maar ook goed incasseren." Volgens Israel kwam dit voort uit de absolute wil om te winnen. Toch wil hij zijn reputatie wel nuanceren. "Ik heb in mijn hele carriere maar één rode kaart gehad!" Dat was weliswaar nog in het VAR-loze tijdperk. Israel denkt dat hij met VAR ook goed had kunnen spelen. "Daar had ik me wel aan aangepast. Zo stom was ik niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het hoogtepunt uit zijn loopbaan was het winnen van de Europacup I met Feyenoord in 1970. In de finale tegen Celtic scoorde hij de gelijkmaker met het hoofd en gaf hij in de verlenging de assist op de winnende treffer van Ove Kindvall. Daarover zegt Israel: "Ik vind er niks bijzonders aan. Natuurlijk is het mooi dat we die prijs hebben gewonnen. Maar het viel gewoon bij toeval mijn kant op die wedstrijd." In totaal Israel met Feyenoord vier landstitels, een KNVB beker, een Europacup I, een wereldbeker en in 1974 ook nog de UEFA Cup. Daarna vertrok hij uit De Kuip en won onder meer nog de Eerste Divisie met PEC Zwolle.

De Perstribune: Rinus Israel

Ster advertentie
Ster advertentie