Sport
NOS

Sportman van het jaar moet tot uiterste gaan in modder van Namen voor overwinning

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportman van het jaar moet tot uiterste gaan in modder van Namen voor overwinning

Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer dit seizoen een wereldbeker gewonnen. In Namen moest de Brabander, die vandaag ook zijn Jaap Eden voor Sportman van het jaar ontving, diep gaan. Toon Aerts was pas geklopt toen hij in de laatste ronde van zijn fiets viel.

Van der Poel had goede en minder goede fases in deze cross, die onder moeilijke omstandigheden verreden werd. Op grote stukken van het parcours lag veel modder. Op een gegeven moment leek het zelfs dat de Nederlander deze koers niet meer ging winnen, met een ruime achterstand op koploper Aerts. Van der Poel voerde het tempo op en reed in no time het gat met de Vlaming dicht. Met hoge snelheid op kop voerde de alleskunner de druk op. Aerts moest buigen toen hij geen controle meer had over zijn fiets en naast het vervoersmiddel in de modder belandde.

Zo kon Van der Poel rustig naar zijn twaalfde veldritzege van het seizoen rijden. Aerts stortte helemaal in, maar behield de tweede positie in koers. Corné van Kessel was de nummer drie.

Van der Poel werd tot het uiterste getest in de modder. Het was zelfs zo erg dat een van de favorieten, de Belg Eli Iserbyt, halverwege de race onderkoeld van de fiets werd getild. In de laatste ronde had de Brit Tom Pidcock alle moeite om na een valpartij weer op zijn fiets te klimmen. Op tweede kerstdag is de volgende wereldbekercross, de GP Eric de Vlaeminck in Heusden-Zolder.

Ster advertentie
Ster advertentie