Sport
EONOS

Zwak Ajax bezwijkt op heet avondje bij Getafe

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwak Ajax bezwijkt op heet avondje bij Getafe

Ajax heeft in de knock-outfase van de Europa League een pijnlijke nederlaag geleden. De ploeg van trainer Erik ten Hag kon op bezoek bij Getafe geen vuist maken: 2-0. De return volgt over een week in Amsterdam.

Getafe had voor Erik ten Hag geen geheimen, zo verzekerde de Ajax-coach woensdag. Toch was de nummer drie van La Liga de betere ploeg in het knusse en bij vlagen kolkende Coliseum Alfonso Pèrez.

Energiek Getafe

Het energiek spelende Getafe drukte Ajax voor rust naar achteren en deelde via de Braziliaan Deyverson een waarschuwing uit (schot naast het doel). Even later was ook Jaime Mata gevaarlijk met een kopbal die net over het doel van Bruno Varela ging.

Ajax, dat met rouwbanden speelde om de overleden Barry Hulshoff te eren, wist voor rust geen doelpoging te noteren en ging zelfs met een achterstand de pauze in.

Theatraal ter aarde

De defensie van de Amsterdammers stond in de 37ste minuut niet op te letten toen Mathías Olivera eenvoudig de vrijstaande Deyverson kon bedienen: 1-0.

Meteen daarop ontstond commotie toen de juichende Deyverson vanuit het vak met Ajax-supporters werd bekogeld met een aansteker, waarop de Getafe-aanvaller theatraal ter aarde stortte. Het incident smeulde nog na toen scheidsrechter Ruddy Buquet voor de rust floot. Op weg naar de kleedkamers lieten spelers van beide teams over en weer de irritaties en ergernis over het gedrag van de ander blijken.

Ajax bleef in de tweede helft moeite houden met de uitgekookte Spanjaarden, die soms alle registers opentrokken om de eredivisiekoploper te ontregelen. Wel trachtten de Amsterdammers na de pauze iets meer offensieve intenties te tonen, maar desondanks kwam niet een schot tussen de palen van het Spaanse doel.

Schorsing Tagliafico

Nicolás Tagliafico kreeg voor een onbesuisde overtreding op Marc Cucurella de gele kaart en mist daardoor de return op 27 februari. Ook Ryan Babel ontving geel.

Ajax herpakte zich in de slotfase en kreeg via Babel (kopbal), Donny van de Beek (geblokt schot) en invaller Klaas-Jan Huntelaar nog enkele mogelijkheden, maar Getafe knokte zich naar de winst.

In blessuretijd liep Ajax tegen een pijnlijke tweede tegentreffer aan toen Kenedy via het been van Sergiño Dest, waardoor Varela kansloos was, alsnog de 2-0 voor Getafe maakte.
Ster advertentie
Ster advertentie