Sport

Terug naar dé wissel van het EK 2004: 'Het was onbegrijpelijk'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Terug naar dé wissel van het EK 2004: 'Het was onbegrijpelijk'

[NOS] Het is een van de meest besproken sportmomenten uit de Nederlandse sportgeschiedenis. De wissel van Arjen Robben op het EK voetbal van 2004. Oranje haalt op dat toernooi in Portugal met de hakken over de sloot de knock-out fase, ondanks een onnodige nederlaag in de groepsfase tegen Tsjechië.

Het Nederlands Elftal leidt op 19 juni 2004, precies 16 jaar geleden, met 2-1 tegen de Tsjechen totdat na een uur uitblinker Arjen Robben onverwacht door bondscoach Dick Advocaat uit het veld wordt gehaald en wordt vervangen door middenvelder Paul Bosvelt. Nederland verliest de wedstrijd met 3-2 en Advocaat krijgt dagenlang een ongekende storm van kritiek te verduren.

Jack van Gelder gaf destijds radiocommentaar bij de wedstrijd en presenteerde ook NOS Studio Sportzomer en weet zich het moment nog goed te herinneren. "Ik weet nog dat hij na afloop bij mij in de studio zat en zich daar voor het eerst realiseerde dat hij iets stoms gedaan had. Het hele stadion was verbaasd. Het was ook onbegrijpelijk. Robben was veruit de beste man van het veld", aldus Van Gelder.

"Het was ongelofelijk. Nog steeds als ik eraan terugdenk. En dan had Advocaat ook nog de pech dat ze verloren. Maar ik heb er nog steeds geen woorden voor."

Terug naar dé wissel van het EK 2004: 'Het was onbegrijpelijk'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie