Sport

Minke Booij zet zich in voor kinderen met chronische aandoeningen

MAX
foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Minke Booij zet zich in voor kinderen met chronische aandoeningen

Oud-hockeyster Minke Booij beleefde haar grote succes als topsporter op de Olympische Spelen van Beijing in 2008 door Olympisch goud te winnen. Inmiddels zet ze zichzelf al jaren in voor kinderen die minder geluk hebben met hun lichaam. Dat doet ze als directeur van de stichting Spieren voor Spieren.

Confrontatie

Al tijdens haar hockeyloopbaan was Booij betrokken bij Spieren voor Spieren, maar na de geboorte van haar zoontje Lode werd ze zelf geconfronteerd met een kind met een afwijking. Hij heeft geen spierziekte, maar wel een aangeboren genetische afwijking waardoor hij verstandelijk beperkt is. "Dat was echt een soort rouwperiode toen dat bekend werd." Ze werd vooral veel gesteund door haar vriend en kan zichzelf nu nog beter verplaatsen in ouders die een kind met een medische afwijking hebben.

Stichtingen zoals Spieren voor Spieren hebben flink last van de coronacrisis. Daarom is er een nieuwe campagne gelanceerd waarbij sporters relikwieën aanbieden waarop geboden kan worden. "Frank en Ronald de Boer hebben een foto aangeboden waarop ze staan met de gewonnen Champions League in 1995 met Ajax." Ook Sven Kramer en Henk Grol hebben iets aangeboden. Het liefst zou Booij nog meer sporters binnen. "Een leuke voetballer of een mooie wielrenner zou leuk zijn."

Periode bij de KNVB

Na haar loopbaan maakte Booij ook nog een uitstapje naar een andere sport. Ze werd manager vrouwenvoetbal bij de KNVB. Een leerzame periode, maar vaak was ze het niet eens met de andere beleidsbepalers. "Ik ben blij dat ik het gedaan heb, maar ik kijk heel anders naar sport. Voetbal gaat heel erg over randvoorwaarden. Ik kreeg heel vaak te horen dat vrouwen in stadions moeten spelen, maar dat moet je ook een beetje verdienen. De mannen zijn daar 100 jaar geleden ook niet in begonnen. In het hockey speelde ik vrijwel nooit in een stadion."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie