Sport
NOS

'Start Vuelta in Utrecht naar 2022, dit jaar in Baskenland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Start Vuelta in Utrecht naar 2022, dit jaar in Baskenland'

Er werd afgelopen week al op gezinspeeld, maar volgens de Baskische krant El Diario Vasco staat het inmiddels vast: mocht er dit jaar nog aan een Vuelta a España begonnen worden, dan is de start niet in Utrecht, zoals oorspronkelijk het plan was, maar in de Noord-Spaanse stad Irun.

Die verplaatsing heeft alles te maken met de nieuwe plaats op de wielerkalender van de Spaanse etappekoers, nu er de komende maanden geen wedstrijden gefietst kunnen worden vanwege het coronavirus. De Vuelta zou op zaterdag 14 augustus beginnen, maar dat gaat het najaar worden, volgens El Diario Vasco 24 oktober.

Plannen niet in prullenbak

De Nederlandse Vuelta-organisatie liet woensdag al weten dat een start later in het jaar niet makkelijk te realiseren is en vele factoren daarbij een rol spelen, zoals andere evenementen die op dat moment gepland zijn en de beschikbaarheid van politie en handhavers. Ook zal het weer een stuk minder aangenaam zijn voor renners en toeschouwers dan in augustus.

Utrecht hoeft niet alle Vuelta-plannen in de prullenbak te mikken. Als 'goedmakertje' zou de Domstad in 2022 - de start van de Ronde van Spanje in 2021 was al vergeven aan Burgos - opnieuw in het routeschema opgenomen kunnen worden. Geluk bij een ongeluk: dat jaar zou toevalligerwijs samenvallen met de viering van 900 jaar stadsrechten voor Utrecht.

Zover is het echter nog niet. De Nederlandse organisatie wacht eerst de exacte data van de Vuelta af, alvorens te beslissen of een start in Utrecht mogelijk is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie