Sport
BNNVARA

Abdi Nageeye: 'Twee minuten voor de start moest ik nog naar het toilet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Abdi Nageeye: 'Twee minuten voor de start moest ik nog naar het toilet'

Afgelopen weekend heeft Erben Wennemars gesport. Dan kan je denken, 'dat is toch niets nieuws onder de zon'? Maar dit weekend was heel bijzonder. Hij deed namelijk mee aan de marathon van Rotterdam. Geen wonder dus dat Erben de quote van Abi Nageeye uit duizenden herkent in B.V.S.C.'s 'Kleine Sportcitatenquiz'. Maar of hij de rest ook weet...

Video niet beschikbaar

Licht strompelend kwam Erben de redactie op vanmorgen. Want, zo'n marathon gaat je niet in de koude kleren zitten. Omdat hij nog helemaal na zoemt van zijn geweldige prestatie belt hij in B.V.S.C. met niemand minder dan Abdi Nageeye, de man die gisteren het Nederlands record op de marathon verpulverde.

Een nieuw Nederlands record

Nageeye: "Ik voelde me echt als een topsporter, dat ik mee kon tellen. En dat je dan zo'n goede tijd loopt... Ik heb natuurlijk hard getraind maar dan moet je het wel doen." En hij deed het. Met een tijd van 2 uur 6 minuten en 17 seconden liep hij het nieuwe Nederlands record.

Voor hij aan de start verschijnt, moet Erben wel vier keer naar de wc. Nageeye kent het wel: "Twee minuten voor de start moest ik nog naar het toilet. Ik dacht 'voel ik het nou?' maar ik moest echt, dus ben nog heel snel gegaan." En toen begon hij, de eerste kilometer ging veel te hard. Ondertussen dacht hij: "Heb ik niet te veel gegeten of gedronken?" Abdi: "Want je moet wel gewoon lekker kunnen lopen."

'Kan ik dit wel volhouden?'

Abdi: "Ik liep zonder horloge, gewoon op gevoel. De eerste 15 kilometer loop je dan gewoon chill, maar daarna voel je vermoeidheid. Dan denk je van 'nou, kan ik dit wel tot 42 volhouden?' Maar je lichaam moet even schakelen denk ik. En bij de halve marathon dan pak je een ritme en kom je in een flow."

Op een gegeven moment raakte Abdi in paniek: "Een marathon begint bij de 36 kilometer en ik voelde bij de 32 kramp toen ik wilde aanzetten. Dus ik dacht, misschien wordt het hem niet vandaag. Ik raakte toen wel echt in paniek. Op een gegeven moment dacht ik 'nu komt kilometer 37' en toen was het kilometer 39. Dus dat was mooi meegenomen."

{podcast audio="90797" caption="B.V.S.C. - uitzending van 08-04-2019" }

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie