Sport

Démare sprint naar ritzege in Pau, Sagan komt er niet aan te pas

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Démare sprint naar ritzege in Pau, Sagan komt er niet aan te pas

[NOS] Arnaud Démare heeft de achttiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Démare won in Pau voor zijn landgenoot Christophe Laporte en de Noor Alexander Kristoff.

Peter Sagan, tweevoudig ritwinnaar in de Tour, ging woensdag in de Pyreneeën hard onderuit. De gehavende groenetruidrager kwam niet verder dan de achtste plek in Pau, waar al voor de 61ste keer een Touretappe finishte.

Top klassement verandert niet

In de top van het algemeen klassement veranderde niks in de vlakke etappe. Tom Dumoulin geeft nog altijd 1.59 toe op geletruidrager Geraint Thomas. Morgen staat er een zware Pyreneeënrit op het programma.

5 aanvallers

Na twee zware dagen in de Pyreneeën bood de achttiende etappe de sprinters of aanvallers een kans. De rit van Trie-sur-Baïse naar Pau kende slechts twee colletjes van de vierde categorie.

Door het uitvallen van verschillende topsprinters als Fernando Gaviria en Dylan Groenewegen zouden minder ploegen belang kunnen hebben bij het controleren van een ontsnapping.

Ook de val van groenetruidrager Peter Sagan van woensdag zou de aanvallers in de kaart kunnen spelen, maar toch hadden slechts vijf renners zin in een avontuur. Niki Terpstra, Thomas Boudat, Mathew Hayman, Luke Durbridge en Guillaume Van Keirsbulck sprongen direct na de start weg.

Bebloede arm Quintana na val

Ruim honderd kilometer voor de streep ging een groot aantal renners in het peloton onderuit, onder wie Nairo Quintana. De nummer vijf van het algemeen klassement stapte met een bloedende arm weer op de fiets en keer snel terug in het peloton.

Verder kregen de aanvallers niet veel ruimte. De voorsprong werd nooit groter dan twee minuten en verdween bijna helemaal op het laatste klimmetje, achttien kilometer voor de finish.

Korte aanval Martin mislukt

Vlak nadat de kopgroep werd ingerekend, sprongen zeven renners weg. Een van hen was Daniel Martin. de Ier staat negende in het klassement, Door het tempo van Sky, dat zich korte tijd op kop nestelde, werd Martin snel teruggepakt.

De helpers van Arnaud Démare losten Sky af aan kop van het peloton en hielden het tempo hoog. Ook Bora (voor Sagan) en Dimension Data (voor Boasson Hagen) lieten zich zien.

De sprint in Pau verliep zonder incidenten en werd gewonnen door Démare, die ook vorig jaar al een Touretappe op zijn naam schreef.

Ster advertentie
Ster advertentie