Sport
EO

'Er is niets wat het invoeren van zuivere speeltijd in het voetbal rechtvaardigt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er is niets wat het invoeren van zuivere speeltijd in het voetbal rechtvaardigt'

Nu tijdrekken aan de orde van de dag is in het voetbal, wordt de roep om zuivere speeltijd in te voeren steeds luider. De hoofdredacteur van VI, Pieter Zwart, ziet alleen weinig reden om het in te voeren: "Je ziet niet per se dat er een trend is naar minder zuivere speeltijd", zegt hij in Dit is de Dag, "dus er is niets wat dit rechtvaardigt."

Maken nieuwe spelregels het voetbal aantrekkelijker?

Gisteren maakte de KNVB-bestuurslid Jan Dirk van der Zee in een column bekend dat er geëxperimenteerd zou worden met zuivere speeltijd in de Keuken Kampioen Divisie. Van der Zee werd snel teruggefloten, wat Zwart wel snapt: "Van alle competities van Europa is de zuivere speeltijd in de Keuken Kampioen Divisie het hoogst, als je naar de statistieken kijkt…"

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende ziet er wél wat in: "Er gaat heel veel tijd verloren in een wedstrijd. In de Champions League zie je dat er soms maar 50 minuten de bal in het spel is!", zegt hij. Dat is oneerlijk, want sommige clubs hebben dan dus minder speeltijd dan andere clubs. Technisch is het vrij makkelijk, denkt hij: "Je kunt er een timekeeper bijzetten die met een stopwatch in de hand de tijd stilzet, wat gesynchroniseerd is met het scorebord, dan kan iedereen het zien." In andere sporten, zoals korfbal, gebeurt dat ook.

Volgens Zwart moet je de regels niet zo makkelijk wijzigen. "Het is de populairste sport op de wereld, dus er zitten blijkbaar heel veel elementen in die het aantrekkelijk maken." Hij ziet meer in het bijtrekken van meer extra tijd en het bestraffen van tijdrekkende spelers.

Onbeperkt wisselen

Een ander idee van Van der Zee is onbeperkt wisselen. Je mag in de Eredivisie nu vijf keer wisselen, maar als dat vaker mag, zou het spel spectaculairder worden. Ook dat vindt Zwart niks: "Uit onderzoek blijkt dat als je meer gaat wisselen, er minder doelpunten vallen dus meer spektakel komt er niet. De meeste doelpunten vallen in het laatste kwartier van de eerste en de tweede helft, omdat spelers moe beginnen te worden en fouten gaan maken."

Bovendien wordt het gat tussen de topteams en de rest groter, omdat topteams een bredere selectie hebben, stelt Zwart.

Tijdstraffen

Waar Zwart wél op zit te wachten is tijdstraffen: naast gele en rode kaarten kan een speler ook voor een bepaald aantal minuten worden geschorst. "De straf en de mate waarin de straf wordt uitgezeten zijn nu niet goed in verhouding", vindt hij. Met name de schorsingen na vijf gele kaarten vindt hij het veranderen waard: "Een speler maakt een overtreding in wedstrijd A en wordt daarvoor gestraft in wedstrijd B. In de wedstrijd zelf heeft hij niet zoveel hinder."

Van der Ende ziet wel nadelen: "Straks heb je drie spelers met een tijdstraf, dan sta je met acht man. Dat heeft op zo’n groot veld wel héél veel impact…"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie