Sport
EONOS

De romantiek van het circuit

foto: AmboAnthosfoto: AmboAnthos
  1. Nieuwschevron right
  2. De romantiek van het circuit

Jarenlang schreef Nando Broers over de Formule 1. Hij reisde jarenlang de wereld over om erover te schrijven. Voor Formule 1, waarvan hij hoofdredacteur was, maar ook voor Sportweek, het vroegere NUsport. Het journalistieke bestaan in de autosport leverde twee non-fictieve boeken op. Maar nu is er ook een roman. Zandvoort, vernoemd naar het circuit waar dit jaar eindelijk weer eens een Grand Prix zou worden verreden.

Toen bekend werd dat er voor het eerst sinds 35 jaar weer een Grand prix voor Formule 1-wagens zou worden gereden op het circuit van Zandvoort wist Nando Boers (1970) dat dit het moment zou zijn voor zijn roman. Maar de plannen voor het verhaal bestonden al langer. "Ik heb wel eens gezegd dat ik die ambitie had, en die heb ik nog steeds, om een roman te schrijven", vertelt de auteur in Langs de Lijn En Omstreken. "Dan ga je ermee aan de slag, ga je eens een notitie maken, ga je eens nadenken en ga je eens wat op papier zetten en gooi je wat weg. Op een gegeven moment denk je: nu moet het maar eens gebeuren."

In eerste instantie was het helemaal niet het plan om het verhaal in Zandvoort te laten afspelen. Maar Boers werd door vriend op andere gedachten gebracht. Boers was het daar snel mee eens. Niet alleen omdat hij als jongetje naar de Grand Prix toe ging, maar ook omdat hij in Zandvoort heeft 'leren leven'. Later, in dienst van het Haarlems Dagblad kreeg hij de badplaats in zijn pakket. "Opeens gaat Zandvoort een beetje bij je horen. Tegenwoordig loop ik er heel vaak hard in de Kennemer Duinen. Dus al die aspecten, daar kan ik wat mee."

Na journalistiek nu romantiek in de Formule 1

Begin mei zou de koningsklasse van de autosport eindelijk weer eens neerstrijken in Zandvoort. Maar Nando Boers zou er niet bij zijn. 3 mei zou ook de laatste dag zijn van de nationale voetbalcompetitie en dus zou de schrijver, die aan het NOS-programma Studio Voetbal meewerkt, in Hilversum moeten zijn. Het klinkt als een gemis, maar dat ziet hij zelf niet zo. "Ik heb in 2010 mijn laatste Grand Prix als verslaggever gedaan en toen was het ook klaar. Tien jaar heb ik daar rondgelopen, ik ben naar zo'n zeventig wedstrijden over de hele wereld geweest, en ik was op de manier zoals ik toen werkte niet meer nieuwsgierig. Het verhaal van de Formule 1 was klaar." Tien jaar later was er wel weer plek voor een roman, net zoals er op de kalender plek was voor een Grand Prix in de duinen. Maar die werd gedwarsboomd door de coronacrisis. Desondanks was er geen twijfel dat het boek moest verschijnen. "Ik dacht: als ik dit nou ga uitstellen, wanneer komt het dan wel?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie