Sport

'In het Indiase hockey kan alles gebeuren'

BNNVARA
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In het Indiase hockey kan alles gebeuren'

Ruim drie jaar geleden begon Sjoerd Marijne als bondscoach bij de Indiase hockeyvrouwen. Die tijd hebben hem en zijn team zeker geen windeieren gelegd. Behalve dat het niveau van het hockey behoorlijk is gestegen, plaatste het team van Marijne zich voor de Olympische Spelen in Tokio. Vanuit de Indiase stad Bangalore belde hij met B.V.S.C. om te praten over de bijzondere wereld van het Indiase hockey.

"De eerste vijf maanden waren ontzettend heftig. Ik kwam aan in Bhopal. Dat is een plaats midden in het midden van India en daar wil je echt niet dood gevonden worden. Er was niks te doen, de voorzieningen waren zeer slecht en vervolgens is het heel moeilijk om te communiceren met 33 speelsters die je niet verstaat. Ik heb niet veel geduld dus ik heb me er in het begin wel even doorheen moeten slaan," vertelt Marijne.

Indiase mannen

Na een aantal maanden boekte Marijne zoveel progressie dat hij in september 2017 werd aangesteld als bondscoach bij de hockeymannen. Notabene Roelant Oltmans, de man die hem had binnengehaald bij de vrouwen, moest het veld ruimen als bondscoach: "Dat was wel een vreemd moment."

Marijne: "Bij de mannen ging het ook eigenlijk heel goed. We wonnen de Asia Cup en presteerde eigenlijk goed op elk toernooi. Het ging allemaal goed tot aan de Commonwealth Games. Op basis van de rankings hadden we tweede moeten worden alleen we eindigden op de vierde plaats."

"Die prestatie was niet goed genoeg en ik werd vriendelijk gevraagd of ik de dames weer wilde gaan coach. Ik wist dat in het Indiase hockey alles kan gebeuren, dus ik heb het gelukkig snel los kunnen laten."

Comeback

Eenmaal teruggekeerd bij de Indiase vrouwen pakte Marijne de stijgende lijn weer op. Het hoogtepunt tot nu toe is toch wel de plaatsing voor de Olympische Spelen van 2020. Een overwinning op de Verenigde Staten, afgelopen november, zorgde er voor dat Marijne met zijn team bewonderen zal zijn in Tokio.

Op 25 juli speelt het team van de bondscoach zijn eerste wedstrijd tegen Nederlandse Dames. Dan kan Marijne laten zien wat hij de Indiase vrouwen heeft bijgebracht.

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie