'Hoger beroep van Overmars is logisch: wereldwijde straf is niet proportioneel'
- Nieuws
- 'Hoger beroep van Overmars is logisch: wereldwijde straf is niet proportioneel'
Afgelopen weekend kreeg Marc Overmars steun van supporters van zijn club Royal Antwerp FC en zijn vorige club Ajax. De FIFA besloot hem wereldwijd te schorsen voor zijn grensoverschrijdende gedrag in zijn periode bij Ajax, waartegen de technisch directeur en oud-voetballer nu in beroep gaat. Hoogleraar Sport en recht Marjan Olfers snapt Overmars wel: "De straf is niet proportioneel."
Hoe redelijk is de wereldwijde schorsing van Marc Overmars? (24 januari 2024) - Dit is de Dag
Overmars stapte bij Ajax na seksueel grensoverschrijdend gedrag. De KNVB schorste hem voor een jaar in Nederland. De FIFA nam dit over en schorste hem wereldwijd. Daarom zou Overmars zijn functie als technisch directeur bij Royal Antwerp FC een jaar niet mogen uitvoeren.
Olfers vindt de straf te streng. "Hij is gesanctioneerd op basis van een Nederlands reglement en nu krijgt dat wereldwijd effect. Als je heel ernstig wordt gestraft na een misdrijf, geldt dat niet wereldwijd. We hebben namelijk soevereine staten", zegt ze.
Ook vindt ze dat Overmars door de publieke opinie ook al flink is gestraft. "Zijn gedragingen zijn publiek gemaakt. Iedereen weet wat hij heeft gedaan. Ook dát is een sanctie."
'Zet in op herstel'
Jens van Tricht, die als oprichter van de organisatie Emancipator mannen probeert in te zetten om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen, vindt dat laatste overdreven. "Hij heeft wat wind van voren gekregen, maar hij is vervolgens beloond met een mooie nieuwe baan en wordt nu gevierd door supporters met spandoeken. Ik zal niet bagatelliseren wat het met hem en zijn omgeving gedaan zal hebben, maar de discussie zou moeten gaan over vrouwen wereldwijd die de gevolgen van geweld door mannen voortdurend moeten dragen", vindt hij.
Van Tricht vindt dat Overmars vooral moet 'herstellen wat hij fout heeft gedaan.' Hij denkt dat het schorsen van de technisch directeur niet heel veel nut heeft. "Ik zou willen dat hij met zijn collega’s en supporters in gesprek gaat over het probleem wat hij veroorzaakt heeft en hoe we dat gaan voorkomen. Hij moet eigenlijk een hersteltraject in", vindt hij. "We moeten zorgen dat de samenleving ervan leert en er beter van wordt."
Dit laatste is Olfers het helemaal mee eens. "Er ligt hier een taak om de toxische mannenwereld die de voetballerij kan zijn, te veranderen. Dit doe je niet door megazware sancties in te voeren, maar door te leren", zegt ze.