Sport
AVROTROS

Ab Krook: 'Ondenkbaar dat mijn schaatsers doping gebruikten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ab Krook: 'Ondenkbaar dat mijn schaatsers doping gebruikten'

Twee oud-schaatsers, onder wie Jan Ykema, delen in De Volkskrant het verhaal dat ze doping aangeboden kregen van Rob Pluijmers, arts bij de KNSB. Ab Krook, noemt het ondenkbaar dat 'zijn schaatsers' doping zouden gebruiken in de tijd dat hij bondscoach was. "Het is voor mij onmogelijk te denken dat mijn jongens ook maar iets gebruikt hebben. Ik was 24 uur per dag bij ze", vertelt hij in Radio EenVandaag.

Toch was er ook in 1992 ophef over doping in de schaatssport. Huisarts Michel Karsten kwam toen met een nogal bijzondere boodschap op tv. De huisarts meende diverse schaatsers uit de Nederlandse schaatsploeg te ontvangen in zijn praktijk,. Bekend is inmiddels dat Karsten honderden sporters begeleidde bij het gebruik van anabole steroïden: een middel dat op de dopinglijst staat.

1992

Ab Krook was in 1992 de bondscoach van de Nederlandse schaatsers en kan zich het gedoe in 1992 nog goed herinneren. "Toen het bekend werd, zat ik in Amerika met de ploeg. Ik werd toen gebeld door een journalist. Ik dacht: waar hebben we het hier over? Ik wist alles van mijn sporters. Het is voor mij onmogelijk te denken dat mijn jongens ook maar iets gebruikt hebben. Ik was 24 uur per dag bij ze", aldus Krook.

Video niet beschikbaar

Een half verhaal

Krook vindt het jammer dat huisarts Karsten destijds maar een half verhaal vertelde op tv. Zijn schaatsers waren het daar volgens Krook destijds roerend mee eens: "Mijn jongens zeiden ook de hele tijd: laat hem met namen komen! In het korte geding dat volgde is ook gezegd dat hij verplicht was de namen te openbaren."

Het verhaal van Karsten heeft mensen in de sport beschadigd, vindt Krook. "Door geen namen te noemen, beschadig je het hele team. Ik heb daar vooral echt moeite mee gehad."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie