Sport
BNNVARA

Anky van Grunsven vreest voor het einde van de paardensport

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anky van Grunsven vreest voor het einde van de paardensport

Zijn de wedstrijden tussen paarden straks verleden tijd? Anky van Grunsven is bang van wel. In NRC geeft de drievoudig olympisch kampioen aan steeds vaker negatieve reacties te krijgen op de sport die ze beoefent. Met name online krijgt ze van dierenactivisten geregeld de wind van voren, en krijgt ze vaak het verwijt 'onethisch werk te doen', omdat de paarden tegen hun wil in topsport moeten bedrijven. Bij B.V.S.C. licht zij haar zorgen toe.

Anky van Grunsven vreest voor het einde van de paardensport

Volgens van Grunsven komt de toename in kritiek vooral door sociale media: "Vroeger was er ook wel kritiek, maar dat is sinds de komst van sociale media ernstiger geworden. De samenleving is verhard. Mensen geven vaker hun mening, soms anoniem. Het is niet erg als dat met nuance gebeurt, maar die ontbreekt soms."

"Ik moet ook gewoon werken"

Een veelgehoord argument van de critici is dat paarden tegen hun zin moeten trainen. Van Grunsven vindt dat geen goed argument: "Dat is voor mensen toch ook altijd zo? Ik moet ook gewoon werken en mijn kinderen moeten ook vroeg naar bed om naar school te gaan. Dat is voor je eigen bestwil. Paarden hebben dat ook. Ik merk zelfs aan sommige paarden dat ze het niet prettig vinden als er niet gewerkt wordt."

Quote

Ik word soms dierenbeul genoemd. Dat doet pijn.

Anky van Grunsven

Open communicatie

De paarden zouden volgens haar ook niet ongelukkig worden van het vele trainen en wedstrijden. "Dat moet ook helemaal niet," legt ze uit, "anders kan je niet optimaal presteren." Een oplossing voor deze discussie, die ze zelf met de zwartepietendiscussie vergelijkt, ligt volgens haar vooral in goede communicatie en voorlichting.

Van Grunsven: "We moeten als sport alert om ons heen kijken wat er in de samenleving gebeurt en daar open over zijn. Mensen met een negatieve mening mogen bij mij op stal komen kijken hoe het er hier aan toe gaat. We hebben er niks aan als mensen lelijk tegen elkaar doen."

Quote

Niemand is er bij gebaat om slecht met je paard om te gaan.

Anky van Grunsven
{podcast audio="113519" caption="Uitzending van 20 augustus 2019" }

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie