Sport
NOS

Kasper Asgreen verslaat Van der Poel in Vlaanderen, Van Vleuten wint bij de vrouwen

foto: ANP/Getty Imagesfoto: ANP/Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Kasper Asgreen verslaat Van der Poel in Vlaanderen, Van Vleuten wint bij de vrouwen

Mathieu van der Poel was dichtbij zijn tweede overwinning in de Ronde van Vlaanderen. De ijzersterke Kasper Asgreen kon iedere keer mee bij demarrages van de Nederlander en verschalkte hem ook nog verrassend in de sprint-a-deux.

Video niet beschikbaar

Vrij vroeg in koers ontstond een kopgroep van zeven renners met daarin de Nederlander Mathijs Paasschens. De voorsprong kwam dik boven de tien minuten. Het peloton deed het desondanks bepaald niet rustig aan. De jury zette drie coureurs uit de wedstrijd. Een daarvan was een ploeggenoot van Mathieu van der Poel, Otto Vergaerde. Hij had het aan de stok met Astana-renner Yevgeniy Fedorov. Beide rijders mochten niet verder. Ook de ervaren Michael Schär werd uit koers genomen, omdat hij een bidon kwaad op de grond smeet.

Asgreen op achterstand

Toen het gat met de kopgroep een heel eind was teruggelopen, werd het chaotisch in het peloton. Er waren een groot aantal lekke banden en door een valpartij van Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), werden Quickstep-renners Kasper Asgreen en Julian Alaphilippe opgehouden. Mathieu van der Poel kwam op iets meer dan 50 kilometer van het einde met het eerste plaagstootje. Alleen de teruggekeerde Asgreen kon direct volgen. Op de Paterberg even later van hetzelfde laken en pak. Van de kopgroep hield de Zwitser Stefan Bissegger (EF Education-Nippo) het langst stand. Hij kreeg als eerste gezelschap van Alaphilippe, die uit het peloton was weg gesprongen op de Koppenberg. Later sloten meer favorieten aan.

Asgreen iedere keer op wiel van Van der Poel

Zo bleef een kopgroep van zes man over, met een overmacht voor Bahrain-Victorious met Dylan Teuns en Marco Haller en Elegant-Quickstep met Alaphilippe en Asgreen. En natuurlijk waren ook Van der Poel en Wout van Aert present. Een versnelling van Asgreen, de winnaar van de E3-prijs, was zijn ploeggenoot Alaphilippe en de mannen van de ploeg uit Bahrein te machtig. Op de laatste keer Oude Kwaremont toonde Van der Poel zich door vanuit het laatste wiel weg te springen. Ook dit keer kon Asgreen volgen. Van Aert moest wel afhaken.

Ander duel om de zege

En zo kwam er een ander man-tegen-mangevecht als vorige herfst, toen Van der Poel en Van Aert pas op de streep beslisten wie de Ronde van Vlaanderen won. Nu reed de Nederlander met de Deen Asgreen naar de streep. Normaal zou Van der Poel van die twee ruim de rapste zijn. Maar na 250 kilometer koers is dat toch anders. Van der Poel ging als eerste aan en zag Asgreen passeren. Al 50 meter voor de streep moest de Nederlandse kampioen het laten lopen. Van der Poel werd op waarde geklopt.

Zo won Asgreen zijn eerste grote klassiekerkoers in Oudenaarde. Greg Van Avermaet werd in een groepje daarachter derde.

Van Vleuten wint vrouwenkoers

Bij de vrouwen was Annemiek van Vleuten de beste. Ze won voor de tweede keer in haar loopbaan. De eerste keer was tien jaar geleden, toen de finish nog in Meerbeke lag. Op dertien kilometer van de finish plaatste de renster van Movistar een beslissende demarrage op de Paterberg, waarna ze solo finishte in Oudenaarde.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie