Sport
EONOS

Oud-atlete Els Vader heeft zeldzame vorm van kanker: 'Iedere dag is er een'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-atlete Els Vader heeft zeldzame vorm van kanker: 'Iedere dag is er een'

In de jaren 80 behoorde Els Vader tot de snelste sprintsters van Nederland. Drie keer op rij deed ze mee aan de Olympische Spelen (1980, 1984, 1988). Haar Nederlands record op de 200 meter, dat ze liep in 1981, werd pas na dertig jaar uit de boeken gelopen door Dafne Schippers.

In 2019 werd bij de nu 60-jarige Vader een zeldzame soort kanker geconstateerd. Samen met haar man (en voormalig trainer) Haico Scharn vertelt ze erover bij Langs de Lijn En Omstreken.

In mei vorig jaar werd Vader voor het eerst geopereerd aan een tumor in de papil van Vater (die ligt tussen de alvleesklier en twaalfvingerige darm), maar daarna kwam de kanker terug. "De eerste keer zeiden ze dat ik nog een paar maanden te leven had. Bij ons in de straat staan bloesembomen. Ik dacht: dit is wel de laatste keer dat ik die zie bloeien."

'Dat vind ik geen leven'

Daarna begon ze met een andere chemokuur, en dat hielp wel. "Wonder boven wonder is de tumor wel gekrompen", vertelt Vader. Op dit moment gaat het goed met de voormalig atlete. Hardlopen doet ze niet meer, maar ze wandelt veel met haar man. Stilzitten vindt ze maar niks. "Het lijkt me verschrikkelijk als ik niet meer kan wandelen. Een tijd kon ik alleen maar op de bank liggen de hele dag. Dat vind ik geen leven."

Verder vindt Vader het belangrijk om haar familie en vrienden zo veel mogelijk te zien. "Iedere dag is er een. Op dit moment gaat het heel goed, dus dat is wel heel fijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie