Sport
EONOS

Worstelen op de fiets: kun je teveel nadenken om profwielrenner te zijn?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Worstelen op de fiets: kun je teveel nadenken om profwielrenner te zijn?

Daan Olivier koerste met jongens als Tom Dumoulin, Dylan Groenewegen en Steven Kruijswijk. Hij raakte overtraind, verloor zijn plezier op de fiets, keerde terug en moest daarna noodgedwongen stoppen.

Terwijl de profrenners zich in Denemarken hebben verzameld voor de Tour de France is Olivier, nog geen dertig jaar, bezig met zijn politieke ambities. Hij is allang gestopt. Na een carrière die hij zelf omschrijft als een achtbaan.

Onderweg kampte hij met veel twijfels. "Wielrennen was mijn bestaansrecht geworden. Op moment dat dat weg zou vallen, dan wist ik niet wat ik nog meer in leven zou kunnen. Dat maakte het voor mij te groot. Zo groot dat de druk te groot werd en ik eronder ging bezwijken voor m'n gevoel", vertelt Olivier.

Als jonge renner praatte hij veel met ploegmaat Tom Dumoulin. "Allebei wisten we dat er meer was dan wielrennen. Ik weet nog dat we op een trainingskamp in Mallorca aan het filosoferen waren over de essentie van topsport. Wat deden we daar eigenlijk? Een beetje fietsen. Dat nadenken kun je beter niet doen als topsporter."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie