Sport
EONOS

Deze dag in 2005: Boogerd wordt weer tweede in een mistige editie van de Amstel Gold Race

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze dag in 2005: Boogerd wordt weer tweede in een mistige editie van de Amstel Gold Race

Zoals iedere dag in deze sportluwe periode, duikt Langs de Lijn En Omstreken het verleden in, op zoek naar gebeurtenissen op déze specifieke dag.

Vandaag kijken we terug naar de Amstel Gold Race van 2005, want dat was een bijzondere editie waar weinig mensen iets van gezien zullen hebben.

Quote

En wat doet moeder natuur vandaag? Op deze zondag laat het een hele dikke, bijna ondoordringbare deken los op de wielrenners. Vanochtend konden we geen hand voor ogen zien, echt niet.

Mart Smeets

Dat waren de woorden van Mart Smeets, die op 17 april 2005 op een mistige Cauberg in Zuid-Limburg stond. De Amstel Gold Race ging door, maar de televisiehelikopters konden de lucht niet in, waardoor er nauwelijks beelden van de koers te zien waren.

Heel, heel mistig

Michael Boogerd, een van de favorieten voor de winst in 2005, herinnert zich nog dat hij bovenop de Camerig het einde van de weg niet kon zien. "We gingen een afdaling in en toen dacht ik: hey, waar is die bocht eigenlijk? Het was heel, heel mistig. Een bekend beeld is dat de helft van een peloton door een veld rijdt in de afdaling van de Fromberg omdat ze de weg niet goed konden zien. Maar in de wedstrijd zelf hebben we er weinig last van gehad", vertelt Boogerd.

De televisiekijkers hadden er wel veel last van, want er waren nauwelijks beelden te zien. Uiteindelijk was de finale, met de finish op de Cauberg, wel goed in beeld te zien. En ook te volgen op de radio.

Beluister hieronder de terugblik op de mistige Amstel Gold Race uit 2005 met Michael Boogerd:

"We hadden best een goede ploeg in die tijd, met Dekker, Kroon, Freire natuurlijk. En ik voelde me heel goed, alle seinen stonden op groen en ik was ook een van de kopmannen", herinnert Boogerd zich.

Weer tweede

Boogerd, die de Gold Race in 1999 won en in de edities daarna al drie keer tweede was geworden, reed samen met een groot peloton naar de finish op de Cauberg. Het plan was om voor ploeggenoot Oscar Freire de sprint aan te trekken. Maar dat mislukte. Boogerd ging vroeg aan en was Freire al snel kwijt, terwijl Di Luca in een zetel in het wiel van de Nederlander zat. Het resultaat laat zich raden: de Italiaan kwam juichend over de streep en Boogerd werd tweede, alweer.

Nu, 15 jaar later heeft Boogerd vrede met het koersverloop. "Normaal is Freire op zo'n aankomst niet te kloppen. Maar misschien was het net even te lastig. Maar anders had ik ook niet gewonnen hoor, ik was sowieso tweede geworden. Dat werd ik altijd daar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie