Sport

'Zoetemelk bood me 25 duizend gulden voor de Gold Race'

MAX
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zoetemelk bood me 25 duizend gulden voor de Gold Race'

Oud-wielrenner Steven Rooks is vrij stellig over geld dat geboden wordt voor overwinningen bij het wielrennen. Zelf kreeg de voormalig renner een mooi bedrag geboden door niemand minder dan Joop Zoetemelk, die dat overigens ontkent. Bij De Perstribune stelde Rooks dat Zoetemelk hem ooit 25 duizend gulden bood, voor de Amstel Gold Race.

Rooks over Zoetemelk

"In zijn situatie had ik hetzelfde gedaan", stelt Rooks. "Wanneer je weet dat je de zwakkere bent op dat moment, dan zou je zo iets kunnen proberen."

Zoetemelk was de held van de destijds nog jonge Rooks, toch was hij niet onder de indruk van het bod. "Als je de Gold Race als Nederlander kan winnen, dan maak je je eigen keuzes."

De winnaar betaalt

Rooks geeft aan zelf nooit geld te hebben betaald voor een overwinning, 'helaas'. Dan spreekt de oud-renner over iets dat blijkbaar wel vaker gebeurt in het peloton: de winnaar betaalt.

"Je spreekt dan met één iemand af binnen een kopgroep. Je weet 'wij twee zijn de beste'. Wij moeten het onderling uitvechten, zijn wij niet bereid samen te strijden tot de finish, dan worden we wellicht ingehaald."

Olympische spelen 2012

In Londen wordt Alexandre Vinokoerov kampioen op de weg. Zij het omstreden. De renner won in een sprint a deux van Rigoberto Uran, die wel heel opzichtig de verkeerde kant opkeek. Sommige fans van de sport vragen zich tot vandaag af hoeveel 'Vino' nu precies betaald heeft.

Het wereldkampioenschap

Op het wereldkampioenschap van 1991 in Stuttgart meenden Rooks en Gianni Bugno sterker te zijn dan wielerlegende Miguel Indurain. Ze zetten het op een dealtje, de winnaar zou de ander betalen.

Ze kregen gelijk. Rooks won het geld, maar verloor de etappe. Dat had hij liever andersom gezien.

Ster advertentie
Ster advertentie