Sport
EONOS

Sportforum Het onbegrijpelijke statement van Oranje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum Het onbegrijpelijke statement van Oranje

Oranje begon niet goed aan de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal maar wist zich in de tweede wedstrijd iets te herstellen. Max Verstappen begon met een 'pole-position' juist goed aan zijn grote prijs van Bahrein. Maar de Limburger kwam in het slotstuk tekort en zag opnieuw wereldkampioen Lewis Hamilton winnen. Het waren de belangrijkste ingrediënten van een sportweek waarin ook veel aandacht was voor mensenrechten.

Nederland moest in de allereerste kwalificatiewedstrijd een flinke dreun verwerken. Turkije was in Istanbul met 4-2 veel te sterk voor Oranje. In het Sportforum waren de voetbaljournalisten Kees Jansma en Frank Snoeks het over één ding eens: de verdediging was zwak en de aanval miste Wout Weghorst. Er was volgens Jansma dan ook geen sprake van eerherstel bij de overwinning op Letland. "Ze waren ijverig, de Nederlandse spelers, ze waren energiek, ze creëerden 35 doelkansen, maar ook hier moeten we zeggen dat de tegenstander van een derde divisie-niveau Nederlandse competitie is en die kreeg nog een enkele kans ook."

Het Nederlands elftal moet zich zien te kwalificeren voor het WK van volgend jaar in Qatar. Het golfstaatje heeft een slechte reputatie als het gaat om de mensenrechten en daar hebben vooral de gastarbeiders mee te maken die aan de bouw van de voetbalstadions werken. Om daar aandacht aan te besteden kwamen afgelopen week de Noorse en Duitse voetballers met een statement. Voorafgaand aan het duel met Letland volgden de Nederlandse internationals. Maar een groot succes was dat volgens Jansma en Snoeks niet. "Ik zag wel die zwarte shirts maar kon eerst niet goed zien wat erop stond. Het was eigenlijk te hoog gegrepen voor mij, ik begreep niet precies wat hiermee bedoeld werd."

De eerste Formule 1-race van het seizoen werd in Bahrein gereden en gewonnen door Lewis Hamilton. De Brit verraste in de slotfase Max Verstappen. Het werd een spannende race waarbij iedereen op het puntje van zijn stoel zat. Red Bull, het team van Verstappen, was vooraf de favoriet. Volgens autocoureur Jeroen Bleekemolen is dat niet verrassend. "Het zijn auto's die zijn doorontwikkeld, dus ze weten al heel veel van die auto's van vorig jaar. De auto van Red Bull is wat voorspelbaarder geworden en dat geeft vertrouwen en dat is heel belangrijk. Als je je eenmaal goed voelt in een auto ga je meteen harder."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie