Sport

Sagan pakt derde ritzege na saaie etappe

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sagan pakt derde ritzege na saaie etappe

Peter Sagan heeft zijn derde ritzege behaald in de Ronde van Frankrijk. De wereldkampioen verwees Alexander Kristoff naar de tweede plaats in Valence.

Kristoff gaf een halve fietslengte toe op Sagan, iets minder dan Arnaud Démare, die derde werd. De klassementsmannen kwamen niet in de problemen in de etappe die slechts twee heuveltjes kende.

Aanval Gilbert mislukt

Zes kilometer voor de finish werd Tom Scully, de laatste aanvaller, teruggepakt. Philippe Gilbert deed in de slotkilometer nog een ultieme poging een massasprint te voorkomen. De Belg demarreerde en pakte zo'n vijftig meter, maar de sprinttrein van Démare haalde Gilbert terug.

Zonder sprinters Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria, beiden tweevoudig ritwinnaar, vertrok het peloton in Bourg d'Oisains om 169 kilometer later te finishen in Valence. Ook André Greipel, Mark Cavendish en Marcel Kittel moesten de Tour verlaten in de Alpen.

Voor de klassementsmannen was het na drie zware Alpenetappes een rustige dag. Geletruidrager Geraint Thomas liet zich alleen in de finale zien om te voorkomen dat hij achter een eventuele valpartij terecht zou komen.

Sprinters of aanvallers?

De vraag was voorafgaand aan de etappe of de overgebleven sprinters voor de dagzege zouden gaan of dat de aanvallers om de bloemen mochten strijden van het peloton. Het antwoord volgde al snel.

Vanuit het vertrek demarreerden alleen Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Tom Scully (EF Education), terwijl er rekening werd gehouden met een grotere kopgroep, omdat onder andere QuickStep (Gaviria) en Lotto-Jumbo (Groenewegen) hun sprinter waren kwijtgeraakt.

Tegenaanval

Een tegenaanval van Sylvain Chavanel (Direct Énergie) leidde tot niets, maar twee andere renners sloten zich wel aan bij het leidende duo. Michael Schär (BMC) en Dimitri Claeys (Cofidis) kwamen bij de twee koplopers, maar de verdubbeling van de kopgroep was nog altijd niet genoeg om serieus kans te maken op de ritzege.

De kopgroep van vier kreeg ruim drie minuten voorsprong van het peloton, waar de knechten van Sagan en Démare het meeste kopwerk deden.

De Gendt, Claeys en Scully gaven er op ruim twintig kilometer de brui aan en lieten zich terugzakken in het peloton. Schär hield het wat langer vol, maar zes kilometer voor de aankomst hees ook hij de witte vlag waarna Sagan de massasprint won.

De voorsprong van de wereldkampioen in het puntenklassement groeide naar 228 punten op Kristoff.

Ster advertentie
Ster advertentie