Sport

Sterk Feyenoord bezorgt koploper PSV eerste competitienederlaag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sterk Feyenoord bezorgt koploper PSV eerste competitienederlaag

[NOS] Een sterk Feyenoord heeft koploper PSV het eerste puntenverlies van het seizoen bezorgd. Nicolai Jørgensen en Sam Larsson lieten met fraaie goals De Kuip ouderwets sidderen in de competitietopper: 2-1. Door het resultaat nadert Ajax, dat ADO Den Haag met 5-1 had verslagen, de Eindhovenaren tot twee punten op de ranglijst.

Met de nog niet volledig fitte Robin van Persie op de bank zat het gretige Feyenoord direct goed in de wedstrijd. De Rotterdammers troefden PSV, dat weer met een ongewijzigd basisteam begon, af in de persoonlijke duels en dat resulteerde in schietkansen voor Jeremiah St. Juste en Steven Berghuis. Doelman Jeroen Zoet reageerde echter adequaat.

Jørgensen betaalt vertrouwen terug

PSV voetbalde zich na een minuut of twintig steeds vaker onder de druk van Feyenoord vandaan en meldde zich voorin, maar juist in die fase sloeg de thuisclub toe in de omschakeling. Nicolai Jørgensen kreeg de bal mee van Berghuis en schoot van 25 meter verwoestend raak. De Deen betaalde daarmee trainer Giovanni van Bronckhorst terug voor het onvoorwaardelijke vertrouwen in hem.

Feyenoord was los en duwde PSV naar achteren. Getreuzel van Luuk de Jong leidde de 2-0 in van Sam Larsson, die alle ruimte had om de 2-0 op heerlijke wijze langs de kansloze Zoet te krullen. Feyenoord kreeg meer mogelijkheden via Jørgensen en Larsson, terwijl Hirving Lozano na een fout van St. Juste de eerste grote kans (schot voorlangs) voor PSV onbenut liet.

Ondanks het wegvallen van Jørgensen vlak voor rust met een hamstringblessure ging Feyenoord in de tweede helft stug door. De Rotterdammers bleven fel, maar werden ook iets slordiger.

PSV trachtte met het inbrengen voor Donyell Malen voor Gastón Pereiro en het inzakken van Luuk de Jong naar het middenveld voor meer dreiging te zorgen. De landskampioen drong vervolgens wel aan, maar het vernuft en de scherpte ontbraken. Zo bleken de schoten van Steven Bergwijn, Malen en Lozano losse flodders.

Aanval PSV afgefloten door tweede bal in het veld

Gesteund door de voorsprong liet Feyenoord het balbezit aan PSV, dat alsnog via Bergwijn de wedstrijd kantelde. De aanvaller werd door invaller Érick Gutiérrez weggestuurd en rondde fraai af. PSV drong verder aan en was kansrijk voor de gelijkmaker, maar zag onder meer een aanval worden afgefloten omdat er door iemand van de tribune een tweede bal in het veld was gegooid.

PSV bleef ook in de slotfase de boventoon voeren, maar Feyenoord bleef goed overeind. Malen kreeg schuin voor het doel nog een kans, maar was niet koelbloedig in de afronding. De overwinning van Feyenoord kwam vervolgens niet meer in gevaar.

Ster advertentie
Ster advertentie