Sport
EONOS

Baanwielrenners opnieuw oppermachtig

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baanwielrenners opnieuw oppermachtig

Voor de derde keer op rij hebben de Nederlandse baanwielrenners de wereldtitel veroverd op de teamsprint voor de mannen. In Berlijn werd in de finale het team van Groot-Brittannië geklopt. Nederland deed dat met een nieuw wereldrecord en gaf derhalve een visitekaartje af voor de Olympische Spelen in Tokio.

De finale van de mannen teamsprint.mp3

Het Nederlandse team bestond uit Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli waarvan de laatste alleen in de kwalificaties in actie kwam. Ook in 2018 en 2019 was Oranje al de sterkste op dit onderdeel. Een bijvangst was dit keer het wereldrecord dat tot twee keer toe werd verbeterd. Eerst in de halve finale en daarna in de eindstrijd. Het oude record was in handen van de Duitse teamsprinters. In de strijd om het brons was Australië de baas over Frankrijk.

Het Nederlandse succes werd op de openingsdag van de WK compleet gemaakt door Kirsten Wild. Voor de derde keer werd zij wereldkampioen op de scratch, een niet olympisch onderdeel. De deelnemers moeten veertig ronden rijden en wie als eerste over de finish komt wint.

Het beste is om een ronde voorsprong te nemen, maar in Berlijn werd er geen enkele serieuze aanval geplaatst waardoor Wild zonder veel energie te verspelen aan de finale kon beginnen. Daarin klopte ze de Amerikaanse Valente die tweede werd.

Ster advertentie
Ster advertentie