Sport
NOS

Twee dagen later: welk gevoel beklijft na het doelpuntloze gelijkspel tegen Frankrijk?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee dagen later: welk gevoel beklijft na het doelpuntloze gelijkspel tegen Frankrijk?

De EK-groepswedstrijd tegen Frankrijk heeft kunnen bezinken. Welk gevoel beklijft na het doelpuntloze gelijkspel tegen de topfavoriet? Oranje-watcher Thierry Boon ziet dat de verwachtingen van spelers en toeschouwers ver uit elkaar liggen. "De fan wil mooi en aanvallend voetbal zien, de spelers vinden het vooral belangrijk dat ze niet hebben verloren - en dat is gelukt."

Video niet beschikbaar

De vraag die Nederland - en de Europese voetbalwereld in het algemeen - de afgelopen dagen bezig heeft gehouden: was het buitenspel of niet? Het afgekeurde doelpunt van Xavi Simons, tijdens het doelpuntloze gelijkspel tegen topfavoriet Frankrijk, is nog steeds onderwerp van discussie onder voetbalfans.

Hoe anders is dat bij de spelers van het Nederlands elftal, ziet Oranje-watcher Thierry Boon. "Bij de spelers is die discussie gaan liggen, zeker ook omdat er weinig aan te veranderen is. Het was ook maar een groepswedstrijd, Oranje plaatst zich toch wel voor de knock-outfase. 'Ik ben er wel over uitgepraat', zei aanvoerder Virgil van Dijk bijvoorbeeld tegen een groepje journalisten."

Uit elkaar liggende verwachtingen

Boon volgt de nationale ploeg dit EK op de voet en ziet dat de verwachtingen van spelers en fans ver uit elkaar liggen. "De fan gelooft een stuk minder in het Nederlands elftal dan de spelers zelf. Bij de spelers heerst het gevoel: 0-0 tegen een topland? We hadden kunnen verliezen, we hadden kunnen winnen. We hebben er in ieder geval een puntje aan overgehouden."

Quote

De fan wil mooi en aanvallend voetbal zien, de spelers vinden het vooral belangrijk dat ze niet hebben verloren - en dat is gelukt

Oranje-watcher Thierry boon ziet dat de verwachtingen van spelers en toeschouwers ver uit elkaar liggen

De verwachtingen van supporters zijn niet realistisch, vervolgt Boon. "Die willen mooi en aanvallend voetbal zien, terwijl de spelers het vooral belangrijk vinden om niet te verliezen - en dat is gelukt." Gevolg: het geloof dat zo ontbreekt bij de aanhang, is wel terug te vinden binnen de selectie.

Depay een subtopper?

Zeker zo veel voer voor discussie, is de huidige vorm van Memphis Depay. De 30-jarige spits leverde niet tijdens de groepsduels met Polen (2-1 winst) en Frankrijk. "Hij viel erg tegen tegen Frankrijk", bevestigt Boon. "Hij had het erg lastig. Hij zei dat hij op een eiland stond, maar als hij de bal kreeg, leed hij meteen balverlies. Tegen Polen was hij niet slecht, maar hij scoorde niet. Zijn vervanger, Wout Weghorst, deed dat wel. Dat is zuur voor een spits."

Boon vraagt zich af of de verwachtingen van Depay niet te hoog zijn. "We verwachten erg veel van hem, maar als je naar zijn carrière kijkt is hij meer een subtopper. Hij was heel goed bij PSV en Olympique Lyon, maar bij de echte topclubs - Manchester United, FC Barcelona en Atlético Madrid - haalt hij het net niet. Voor Oranje is hij erg belangrijk, maar als je kijkt naar zijn clubcarrière moeten we de conclusie trekken dat hij net niet tot de top behoort."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie