Kelderman nadert rozetruidrager Almeida in Giro tot vijftien seconden

2. Kelderman nadert rozetruidrager Almeida in Giro tot vijftien seconden

Wilco Kelderman heeft uitstekende zaken gedaan in het algemeen klassement van de Ronde van Italië. Kelderman moest de ritzege in de bergetappe naar Piancavallo laten aan Tao Geoghegan Hart, maar kwam 37 seconden voor klassementsleider João Almeida over de finish.

De hele dag leek Sunweb, met kopman Kelderman, wat van plan. De ploeg hield het verschil met de koplopers beperkt. Koploper Rohan Dennis geloofde nog even in een zege, maar moest uiteindelijk toegeven op de klassementstoppers.

Op de slotklim werd oud-winnaar Vincenzo Nibali als een van de eersten gelost. Sunweb had op dat moment nog een paar renners als steun voor Kelderman over. Almeida (Deceuninck-Quick Step) had het ook lastig met het tempo van Kelderman. De man in de roze trui moest de 29-jarige Nederlander laten gaan.

Slechts 15 seconden

Kelderman was de sterkste van alle klassementscoureurs, maar niet van de dag. Hart (Ineos) kon mee en verschalkte hem op de streep. Dat kostte Kelderman vier extra bonificatieseconden. Almeida kwam 37 seconden later over de streep. Het verschil tussen de twee was vooraf 56 seconden. Nu zijn daar er slechts 15 van over. Maandag is een rustdag in de Giro. Dinsdag vervolgt het peloton de koers.