Sport
EONOS

Extra wissel mogelijk bij mogelijke hersenschudding

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Extra wissel mogelijk bij mogelijke hersenschudding

Vanaf volgende maand staat de internationale spelregelcommissie IFAB experimenten toe met een extra wisselmogelijkheid in het voetbal. Het gaat om een speler waarvan het vermoeden bestaat dat hij een hersenschudding of een andere hoofdblessure heeft opgelopen. KNVB-bondsarts Edwin Goedhart is tevreden met de nieuwe regel, vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Met de maatregel moet worden voorkomen dat spelers met hoofdletsel te snel worden opgelapt om verder te spelen. Nu kan een trainer ervoor kiezen om hem te laten staan wanneer er nog maar kort is te spelen en alle wissels zijn opgebruikt. Met de nieuwe regel mag de speler worden vervangen zonder dat het ten koste gaat van de gebruikelijk toegestane wissels. Een goede toevoeging op de huidige regels waarbij onder meer een scheidsrechter de wedstrijd maximaal drie minuten kan stilleggen om een speler door de arts te laten onderzoeken.

Video niet beschikbaar

KNVB-bondsarts Edwin Goedhart is tevreden met de nieuwe regel. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde hij dat de KNVB graag aan de proef wil meedoen, maar dat er eerst nog wel overlegt moet worden met de clubs in Nederland. Goedhart benadrukt de ernst van hoofdblessures en daarmee het belang van extra regels. "Het is echt heel belangrijk dat er veel meer bewustzijn komt doordat een hersenschudding een ernstige blessure is en dat je mensen eraf moet halen." aldus de arts die bij de KNVB twee jaar geleden het initiatief nam voor een speciale polikliniek waar voetballers terecht kunnen die een hersenschudding oplopen op het voetbalveld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie