Sport
EONOS

Op deze dag in 2006: Theo Bos pakt tweede wereldtitel op de sprint

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op deze dag in 2006: Theo Bos pakt tweede wereldtitel op de sprint

Zoals iedere dag in deze sportluwe periode, duikt Langs de Lijn En Omstreken het verleden in, op zoek naar gebeurtenissen op déze specifieke dag.

Vandaag is het 14 jaar geleden dat baanwielrenner Theo Bos voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel op de sprint veroverde. In de finale, waarin Bos ook nog een keer vals startte, versloeg de toen 22-jarige renner de Brit Craig MacLean in twee heats.

Verslaggever Steven Dalebout maakte in zijn terugblik een bijzondere vergelijking tussen de manier van rijden van Bos en een huishoudelijk apparaat. Beluister de terugblik en het gesprek met Bos hieronder:

Terug naar 16 april 2006: Theo Bos pakt tweede wereldtitel op de sprint

Wie de beelden van die finale terugkijkt, valt op dat Bos een stuk minder geblokt is dan zijn tegenstanders en ook dan de huidige baanwielrenners. "De wasmachine die je net hoorde, dat kon ik heel goed. Snel ronddraaien", verklaart Bos. "In die tijd reden we met relatief kleine versnellinkjes. Gelukkig waren ze er toen nog niet achter dat het beter was om een grote versnelling te rijden."

"In 2006 was ik heel erg gebrand om de wereldtitel weer terug te halen. Ik voelde me heel goed en had me heel goed voorbereid. Want in 2005 was ik mijn wereldtitel weer kwijtgeraakt", herinnert Bos zich.

Olympische Spelen in 2021?

Nu, 14 jaar later, is Bos nog steeds actief op de baan. Hij hoopt zelfs nog op een plaats in de succesvolle teamsprint-ploeg voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

"In januari kregen we een mail van de KNWU waarin stond dat er een trial zou komen voor de starters. Roy van den Berg is dit moment samen met een Brit de snelste starter ter wereld. De kans dat ik hem kan verslaan is niet groot, maar ik vond wel dat ik daar vol voor moest gaan", zegt Bos, die in Monaco woont maar tijdens de coronacrisis voor zijn ouders op het platteland in Hierden zorgt.

Boodschappen doen

"Ik probeer ervoor te zorgen dat ze niet te veel naar buiten gaan, ik doe boodschappen voor ze. En ik kan hier goed trainen. Ik heb van de KNWU spullen gekregen om thuis krachttraining te kunnen doen. Je kunt in principe heel goed aan je basis werken in deze situatie."

Toch hoopt Bos dat hij binnenkort ook weer eens op de baan kan trainen. Eerder vandaag maakte NOC*NSF bekend dat er gekeken wordt of de trainingsmogelijkheden op topsportlocaties iets versoepeld kunnen worden. Volgens Bos is dat in het geval van de baanwielrenners goed mogelijk. "Wij trainen in Omnisport in Apeldoorn. Dat is een enorme hal. Als we daar een voor een de baan op gaan, hoef je elkaar echt niet tegen te komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie