Sport
EONOS

De transfermarkt is open en dat is goed voor Transfermarkt.nl

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De transfermarkt is open en dat is goed voor Transfermarkt.nl

De transfermarkt is weer open, althans in Nederland. Dan hebben we het over de verkoop en aankoop van voetballers. Al die transfers zijn te vinden op transfermarkt.nl, een wereldwijde website waarin daadwerkelijk alles over transfers te vinden is.

Bij Langs de Lijn en Omstreken was Bart Tamsyn te gat. De Belg is van Transfermarkt en kan ons precies vertellen wat de grootste voetbalwebsite ter wereld allemaal doet. Ze schatten niet zomaar de marktwaarde, maar doen dat zo compleet mogelijk.

En dat de site waarde heeft is ondertussen wel duidelijk. Volgens Tamsyn zijn er zelfs transfers niet doorgegaan vanwege de waarde die op de site staat. "Ik hoorde ooit van een journalist dat een bod op een speler is afgewezen met deze boodschap: Kijk naar Transfermarkt, uw bod is ontoereikend. Dan is er wel verbazing, maar je bent vooral trots dat onze site zo belangrijk is", vertelt Tamsyn trots.

De coronacrisis is ook terug te zien in de prijzen van de spelers. "Alle spelers die een marktwaarde boven de 300.000 euro zijn naar beneden gegaan." Het was niet alleen te merken in de waarde van de spelers, ook de bezoekersaantallen kelderden. Nu de verschillende competitie weer beginnen lijken de bezoekers terug te komen.

De vele data die de site rijk is wordt verzameld door een groep specialisten. Per competitie stelt Transfermarkt een groep specialisten samen die de waarde bepalen. "Het voordeel is dat de gebruikers allemaal niet betaald worden. We weten van deze mensen dat ze een grote liefde voor het voetbal hebben", vertelt Tamsyn.

Veel factoren

De waarde is afhankelijk van vele factoren. Stel een speler is nieuw op de site dan gaat het erom bij welke club jij zijn debuut maakt, op welke positie hij speelt en of hij al gescoord heeft. Tamsyn benadrukt dat de marktwaarde niet moet worden verward met de transferwaard. Een speler die transfervrij is is nu eenmaal niet 0 euro waard.

Maar als de transferwaarde overeenkomt met het getal op de site zijn ze bij Transfermarkt wel erg blij. "Natuurlijk spring je een gat in de lucht als een speler op onze site net zoveel waard is als de transfersom."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie