Sport
NOS

Triatleet Van der Stel en mountainbikester Tauber: 'Extra aandacht voor onze sport is goed'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Triatleet Van der Stel en mountainbikester Tauber: 'Extra aandacht voor onze sport is goed'

Sifan Hassan, Harrie Lavreysen, Niek Kimmann en Femke Bol behoorden tot de blikvangers van TeamNL tijdens de Olympische Spelen in Tokio, maar er kwamen nog zoveel meer Nederlanders in actie in Japan. Zij vielen alleen niet in de medailles en bleven wat meer uit het zicht van de camera's. Triatleet Marco van der Stel en mountainbikester Anne Tauber blikken in de studio van RadiOlympia terug op hun olympisch avontuur.

Mountainbikester Tauber, een pupil van voormalig olympisch kampioen mountainbiken Bart Brentjens, werd elfde in haar race. Triatleet Van der Stel werd met Nederland vierde bij de gemengde estafette. Tauber en Van der Stel waren tijdens de Spelen minder prominent in beeld dan andere sporters van TeamNL, maar op het olympische podium was er meer aandacht voor hun sport dan bij andere toernooien waaraan zij meedoen.

Facebook-reacties

"Ik heb zelf ook iets meer aandacht gekregen in de media, maar ook niet heel veel meer. We zaten ook ver van het olympisch dorp. Ik kon me daardoor goed concentreren op mijn wedstrijd. Tijdens de Olympische Spelen is extra aandacht voor onze sport goed. Dat mountainbiken wordt uitgezonden zorgt ervoor dat meer mensen zien hoe mooi onze sport is", verklaart Tauben.

Van der Stel merkte al voor zijn vlucht naar Tokio dat de Olympische Spelen meer los maakt dan een EK of WK triatlon. "Voordat ik naar de Spelen ging zette ik een foto op Facebook dat ik zou vertrekken naar Tokio. Daar kreeg ik 150 reacties op, normaal zijn dat er vijftien ofzo. Nu wensen ook buren en mensen van je middelbare school je succes. En normaal als iemand mij vraagt wat ik doe, dan reageren ze met: triatlon, is dat iets met de marathon?"

Bij het mountainbiken werd veel gesproken over Mathieu van der Poel, die in zijn jacht op goud onderuit ging. Tauber vond het allesbehalve vervelend dat Van der Poel in de spotlights stond bij de mountainbikeploeg. "Hij stapte uit de Tour de France om hier te rijden, dan weet iedereen hoe groot zijn doel is. Dat hij hier kwam, was goed voor onze sport. Er komt dan nog meer aandacht voor het mountainbiken. Mathieu doet binnenkort ook mee aan het WK. Ik heb hem graag erbij in het mountainbiketeam."

Olympische bus 18

Van der Stel zag in tegenstelling tot Tauber nog wel een kans om bij andere sporten te kijken nadat de triatlon voorbij was, vertelt hij in gesprek met presentatoren Jurgen van den Berg en Robbert Meeder. "Er mochten in principe geen toeschouwers bij de wedstrijden zitten. Maar na de triatlon zag ik op Instagram dat de Spaanse triatleten in het Olympisch Stadion zaten. Ik heb hen toen een bericht gestuurd om te vragen hoe ze dat hadden gedaan. Gewoon bus 18 pakken in het olympisch dorp en dan kom je er, zeiden ze. Ik zat dus vorige week zondag op de tribune bij de 100 meter-finale van de mannen", aldus Van der Stel.

Voor Tauber was het lastiger om andere olympische events te bezoeken. "Wij zaten vier uur buiten Tokio en ik heb verder niets meer kunnen bezoeken. Aan de ene kant jammer, maar we moesten ons aan de protocollen houden. Ik kwam dus alleen de mountainbikers tegen. Ik heb tijdens heenvlucht nog mijn ogen uitgekeken bij wie ik allemaal in het vliegtuig zat. Maar dat was daarna snel voorbij", aldus Tauber lachend.

Kers op carrière

Van der Stel kreeg voor de vierde plek met de estafetteploeg een olympisch certificaat en is daar trots op. Ook Tauber merkte tijdens de Spelen dat meer atleten heel gelukkig waren met een vierde, vijfde of zesde plek, ook al is er veel aandacht voor alle medailles. "Dat komt ook doordat atleten de lat voor zichzelf heel hoog leggen. Als je eerlijk bent, wil je altijd voor goud gaan. Maar soms kun je als sporter ook buiten het podium super trots terug kijken op een deel van je carrière. Dan kunnen de media kritisch zijn, terwijl je zelf bijna staat te juichen", aldus Tauber.

Bij veel olympiërs komt er ongeacht de prestatie op de Spelen een bepaalde ontlading los, merkt Tauber. Van der Stel ervaart dat ook. "Wij stonden allemaal te juichen om de vierde plaats. Dit was heel mooi. Een kers op mijn carrière. Ik heb elf jaar triatlon gedaan en ik zou graag individueel uitkomen op de triatlon bij de Spelen in Parijs, maar ik zit aan mijn plafond denk ik. Ik moet kijken of ik door wil gaan tot Parijs. Ik ga eerst dit seizoen goed afmaken", zegt Van der Stel.

Tauber zal niet in een 'zwart gat' vallen na de Spelen. "Nee, ik heb nog een heel mooi seizoen voor de boeg. Ik ben blij dat het nog even doorgaat. Je piekt op de Spelen en daar werk je naartoe. Ik wil de vorm vasthouden naar het EK en WK. Ik heb nog kansen om mijn goede vorm te laten zien. Ik ben fit en ben iemand die nieuwe doelen kan stellen", besluit de mountainbikester.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie