Sport

Bijzondere voetbalwedstrijd: Palestijns elftal ontvangt Saudi-Arabië op eigen grondgebied
EONOS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzondere voetbalwedstrijd: Palestijns elftal ontvangt Saudi-Arabië op eigen grondgebied

De wedstrijd zelf was niet bijzonder, maar het affiche des te meer. De WK-kwalificatiewedstrijd tussen het Palestijnse elftal en Saudi-Arabië eindigde in 0-0, maar het duel gaat wel de geschiedenisboeken in.

De wedstrijd werd namelijk gespeeld op de Westelijke Jordaanoever, op Palestijns grondgebied dus. Het is de eerste keer dat een team uit Saudi-Arabië naar Palestijns gebied reist om een voetbalwedstrijd te spelen, vertelt NOS-correspondent Ties Brock in Langs de Lijn En Omstreken. "De twee teams hebben wel vaker tegen elkaar gespeeld, maar nooit thuis bij de Palestijnen.

Wel bijvoorbeeld in Saudi-Arabië, of op neutraal terrein in Jordanië. Dat komt omdat landen toestemming van Israël nodig hebben om op Palestijns gebied te komen. Saudi-Arabië wilde dat nooit, ze erkennen Israël zelfs niet als land."

Dat de wedstrijd nu wel op Palestijns gebied gespeeld wordt, komt vooral door de toenadering van Saudi-Arabië naar Israël, legt Brock uit. "Lange tijd waren de betrekkingen tussen die twee landen heel slecht vanwege het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Achter de schermen zijn er nu wel betrekkingen, vooral omdat ze in Iran nu een gemeenschappelijke vijand hebben."

Palestijns elftal naar WK?

Op sportief gebied had het Palestijnse elftal vandaag een belangrijke slag kunnen slaan in de WK-kwalificatie. Bij winst was de ploeg naar de eerste plaats in de poule gestegen. Maar door de diplomatieke 0-0 blijft het team op de derde plaats staan. Maakt het Palestijnse team kans op WK-deelname? Brock is optimistisch. "Er zijn nog vijf wedstrijden te spelen, dus alles is nog mogelijk."

Ties Brock legt uit waarom de wedstrijd tussen het Palestijns team en Saudi-Arabië zo bijzonder was

Ster advertentie
Ster advertentie