Sport
NOS

Geoghegan Hart wint tweestrijd om eindzege Giro, Kelderman derde

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geoghegan Hart wint tweestrijd om eindzege Giro, Kelderman derde

Tao Geoghegan Hart maakte het verschil in de slottijdrit van de Giro d'Italia. De Brit behaalde de eindzege door een betere tijdrit te rijden als Sunweb-renner Jai Hindley. Wilco Kelderman verzekerde zich van een derde plaats. Filippo Ganna, ploeggenoot van Hart, reed de snelste tijd van de dag.

De tijdrit van 15,7 kilometer bracht de beslissing na drie weken fietsen. Voor de etappe van vandaag was het verschil tussen de nummer een en twee in het algemeen klassement exact gelijk. Dat roept een hoop spanning op, maar de meeste kenners waren het erover eens dat het een gelopen zaak was. Hart (INEOS Grenadiers) was namelijk de betere tijdrijder ten opzichte van Hindley. En nummer drie Kelderman stond met 1.32 achterstand te ver weg.

Het spectaculaire slot van de Giro

Alle verwachtingen kwamen uit. Wereldkampioen tijdrijden Ganna was de beste vandaag, met een tijd van 17.16. Kelderman was op plaats elf de beste Nederlander. Kelderman hield ruim voldoende over voor de derde plaats. Hart was bij het eerste meetpunt al twaalf seconde sneller als Hindley. Aan de meet waren dat er 39. Sunweb-ploegleider Michiel Elijzen keek in de Radio 1-studio mee. Hem verbaasde de uitkomst niet, maar hij liet weten het eens te zijn met alle keuzes die zijn ploeg in de koers maakte de afgelopen dagen. Toch is er genoeg om naar uit te kijken bij Team Sunweb, met veel jonge talenten.

Kelderman mocht zaterdag nog de roze leiderstrui aantrekken, maar moest al vroeg in de belangrijke bergrit passen.

Ster advertentie
Ster advertentie