Naar homepage
Sport

Carthy primus op Angliru, Carapaz herovert rode trui van Roglič
NOS

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Carthy primus op Angliru, Carapaz herovert rode trui van Roglič

Hugh Carthy heeft in de Ronde van Spanje bewezen goed te zijn in steilewandrijden. De Brit kwam als eerste boven op Alto de El Angliru. Primož Roglič verloor de leiderstrui aan Richard Carapaz.

Alle toppers hadden het loodzwaar op de eindbeklimming. De klimmers stonden bijna stil. Twee kilometer voor de meet zakte klassementsleider Roglič (Jumbo-Visma) door het ijs. Ploeggenoot Sepp Kuss, die sterker leek dan zijn kopman, moest hem gangmaken om niet zo veel tijd te verliezen. Inmiddels was Enric Mas er vandoor gegaan. Die ging in eerste instantie te hard voor zowel Carapaz als Roglič. Carthy reed het gat dicht en finishte solo.

Achter hem werd Aleksandr Vlasov tweede, voor Mas. Carapaz kwam in datzelfde groepje, op 16 seconden achterstand over de finish. Roglič verloor, met Kuss en Daniel Martin, nog eens tien seconden extra.

Algemeen klassement

In het algemeen klassement doen zodoende Carapaz en Carthy goede zaken. Carapaz mag na de rustdag van morgen de rode trui aantrekken. De klimmer uit Ecuador heeft dus tien seconden voorsprong op Roglič. Carthy staat na de ritwinst van vandaag op 32 tellen en Daniel Martin staat met 35 seconden ook nog dichtbij. Wout Poels stijgt in het klassement drie plekken, van plaats negen naar plaats zes.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Ster advertentie
Ster advertentie