Sport

'Naïef van Jans, maar dit gaat wel een kwalijke kant op'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Naïef van Jans, maar dit gaat wel een kwalijke kant op'

[NOS] Ron Jans zit in de penarie. De trainer wordt in de Verenigde Staten beticht van racisme. In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken noemen de panelleden zijn optreden eerder naïef dan kwaadwillend.

"Ik ken hem goed. Als nou iemand geen racist is, dan is het Ron wel", zegt NOS-commentator Andy Houtkamp. Willem Vissers van de Volkskrant is het daarmee eens. "Maar hij kan natuurlijk onbewust iemand pijn gedaan hebben toen hij in de kleedkamer met de muziek meezong."

"Je ziet het hier ook al een beetje gebeuren, maar zeker in Amerika moet je heel erg oppassen wat je zegt. Mijn zoon die in Amerika heeft gestudeerd, heeft mij er ook al eens op gewezen dat ik het woord 'neger' absoluut niet meer mag gebruiken. Dan krijg je grote problemen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Klopt", zegt oud-schaatser Mark Tuitert. "In Amerika ligt dit ontzettend gevoelig. Maar we gaan wel een kant op die eigenlijk heel kwalijk is, want als mensen die toevallig zo'n foutje maken dit over zich heen krijgen. Dat is ook niet wenselijk. Dan gaat iedereen op eieren lopen."

Ster advertentie
Ster advertentie